КНСБ и прокуратурата готвят Меморандум за сътрудничество

15:12, 03 сеп 19 25 2132 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев се срещнаха с президента на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидента на синдикалната организация Чавдар Христов, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Ръководителите на Конфедерацията на независимите синдикати представиха на ръководството на прокуратурата Четвъртия годишен доклад на КНСБ за нарушения на права, свързани с упражняване правото на труд през 2018 г. Tози доклад се изготвя ежегодно и съдържа анализи и информация за допуснати нарушения на трудови права. Настоящият годишен доклад има два основни акцента – правото на сдружаване и колективното трудово договаряне.

КНСБ иска тристранни преговори между бизнеса, синдикатите и правителството

Главният прокурор и заместникът му изразиха подкрепа на предложенията на ръководството на КНСБ за необходимост от законодателни изменения за засилена защита на правото на синдикално сдружаване. Обсъдени бяха представени вече пред законодателната и изпълнителната власт идеи за изменения на Наказателния кодекс в тази насока, в раздела „Престъпления против трудовите права на гражданите“.

КНСБ предложи намаляване на неравенството в доходите чрез въвеждане на необлагаем минимум

Постигнато бе съгласие за подписване на Меморандум за сътрудничество между Прокуратурата и КНСБ, с цел осигуряване на бърза защита и ефективно разследване при сигнали за нарушения на трудови и осигурителни права. Меморандумът ще бъде подписан до края на месец септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама