КНСБ предложи намаляване на неравенството в доходите чрез въвеждане на необлагаем минимум

16:44, 19 юли 19 25 1665 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България е сред петте страни в Европа с най-висока данъчна тежест върху минималната работна заплата - близо 30%. Неравенството в доходите на най-бедните и най-богатите у нас се увеличава - разликата е 7,7 пъти. Това изчисляват от КНСБ. Данъчната система на България беше тема на кръгла маса, организирана днес от КНСБ.

Голяма част от парите у нас са съсредоточени в малка част от населението. Данните са категорични, че две трети от българите нямат спестявания, останалата една трета има депозити в банката, като 30% от тях са на стойност над 1 млн. лева.

За намаляване на неравенството от синдикатите предлагат данъчни промени, включително въвеждането на необлагаем минимум и създаване на нов данък "богатство", който да обложи с 2% всички спестявания над 1 млн. лв.

Друго предложение на синдиката е за поетапно увеличаване на максималния осигурителен доход, който в момента е 3000 лв., до достигане на размера на 10 пъти установената МРЗ за страната, съобщи БТА.

"Ние искаме само да провокираме дебата в някои направления, в които сме убедени, че са нужни - стимулиране на допълнителни инвестиции и естествено, през другите механизми, намаляване на неравенствата и създаването на допълнителни стимули, освен увеличението на доходите, допълнителни стимули, в това число и финансови, младите семейства да остават тук, да работят, да раждат деца и да се опитаме да си запазим не само държавата, а и бъдещето й", коментира президентът на синдиката Пламен Димитров, предаде БНР.

Интегрирането на елементи на семейното подоходно облагане като цялостен модел на прилагане в данъчната политика е следващото предложение, добави Димитров. Конкретна мярка в тази посока би могъл да бъде необлагаем минимален доход за млади семейства. Друго предложение в тази посока е предоставянето на безлихвен кредит за покупка или обзавеждане на жилище, при условие че двамата съпрузи поемат ангажимент да живеят и работят в страната минимум 15 г. след получаването на кредита.

На следващо място от КНСБ предлагат въвеждането на данък "богатство" по отношение на допълнителни жилища, скъпи автомобили, скъпи вили, яхти и др. Петото предложение е въвеждането на данък върху финансовите транзакции. Следващото предложение е за повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5% на 10%, за да се следва еднаква логика с тази на корпоративното облагане.

Въвеждане на принципи на данъчно облагане за цифрово присъствие, или т. нар. дигитален данък, е седмото предложение. Обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък на компаниите е осмото предложение. Въвеждането на допълнителни данъчни стимули, което да стане чрез елементите на прякото данъчно облагане, е деветото предложение на КНСБ за промяна в данъчната система.

Изчисленията на КНСБ показват, че реализацията на предвидените мерки ще струва на държавния бюджет 1,6 млрд. лв. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама