Ето няколко трика, които ще улеснят търсенето в Google

08:30, 08 сеп 19 / Любопитно 25 2695 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Когато търсим нещо в Google, търсачката обикновено предоставя каквото желаем от първия опит. Но ако се опитваме да намерим нещо по-специфично, ще се наложи да се поровим малко повече. Ето и няколко трика в търсенето с Google, подбрани от Money.bg.

Използвайте кавички, за да намерите специфична фраза

Да кажем, че търсите продукт в интернет - едно просто набиране на неговото име може да е достатъчно като "тонколона Sony HT-Z9F". Но нека речем, че търсите по-специфична информация, като характеристиките на високоговорителите в тонколоната.

Когато оградите фразата с кавички, това казва на Google да търси думите само в този конкретен ред. Така че "sony HT-Z9F драйвери" например (не се тревожете - няма значение дали ще използвате малки или големи букви), ще търси за всички страници, които съдържат думите "драйвер" и останалите, но не задължително заедно. От друга страна, търсенето "тонколона HT-Z9F драйвери" стеснява значително търсенето, давайки резултат най-отгоре, който предоставя конкретната спецификация, която търсим: 2.5-инчови драйвери.

Ако не можете да откриете термините, които търсите на страницата с този резултат, натиснете Ctrl+F от вашата клавиатура - Command+F за потребителите на Mac OS - за да локализирате търсените думи на страницата.

Бонус съвет: ако търсите специфична страница, но не сте сигурни за точните думи, които са използвани, може да поставите звезда в тези кавички, за да символизирате която и да е дума. Например, ако сте забравили името на поп сингъла на Florence + The Machine, който не можете да намерите, може да потърсите "Florence + The Machine* it off" и да намерите текстът на "Shake it off", който търсите.

Изключвайте думи със знака минус

Дразнещо е когато търсенето ви ви предостави резултати, които нямат нищо общо с това което търсите. Това е особено често срещано при омоними - думи, които се изписват и произнасят еднакво, но имат различни значения. Знакът минус ще ви помогне в тези случаи. Помислете за дума, която ще се покаже във всички несвързани страници и я включете със знак минус във вашето търсене. По този начин ще получите само резултатите, които ви интересуват. Например, ако търсите Apple MacBook, ще получите много резултати и за MacBook Air, и MacBook Pro. Просто ги елиминирайте от вашето търсене: "macbook -air -pro". Така винаги ще получите по-конкретни резултати.

Стеснете търсенето до специфичен времеви период

От време на време резултатите от търсенето ви ще съдържат по-стари статии по дадена тема, които не са били обновени с по-актуална информация. Ако срещате този проблем, може да поставите ограничение по дата на резултатите, като кликнете бутона "Инструменти" под лентата за търсене на Google и след това кликнете върху падащото меню "по всяко време". Може да стесните резултатите до последната седмица, месец, година или друга времева рамка.

Търсете любимите си сайтове с оператора "site:"

Ако търсите статия, която сте чели преди време, но не можете да откриете сега или искате да видите конкретно какво някой от най-доверените ви сайтове има да каже по въпроса, може да използвате функцията "site:" Така ще можете да стесните вашето търсене до тази конкретна публикация.

Това е особено полезно при сайтове, които нямат функцията търсене, а също така и често работи по-добре от вградената лента за търсене на сайтовете.

Пример: "site:money.bg търговска война Европа" - резултатите вижте тук.

Добавете бързи връзки (bookmarks) за търсене към адресната линия на браузъра си

Трикове като оператора site: са чудесни, но те отнемат време за изписване, особено ако търсите често конкретно съдържание, например в изданието Times. Можете да си спестите ценно време при всяко търсене, като създадете кратка ключова дума за текст, който търсите редовно. По този начин, вместо всеки път да изписвате "site:nytimes.com + думата", може просто да изпишете "nyt" в адресната линия на вашия браузър, да добавите какво още търсите ("Iran deal") и директно да достигнете до желаните резултати.

За да постигнете това, направете примерно търсене в Google, после вижтеURL адреса от адресната лента. Той трябва да бъде като следния: https://www.google.com/search?q=site%3Anytimes.com+iran+deal.

Него ще използваме, за да създадем нашата бърза връзка. В Chrome кликнете с десен бутон върху адресната линия и кликнете "Add", за да създадете вашата бърза връзка с "nyt" като ключова дума. Във Firefox кликнете с десен бутон върху лентата Bookmarks, изберете създаване на нов bookmark, който ще бъде с ключова дума "nyt".

Намерете източника на снимка с обратно търсене по изображение

Последно - не всички търсения за съставени от думи. Понякога може да ни бъде от полза да разберем от къде определена снимка е дошла или да намерим версия с по-голяма резолюция. Навярно знаете, че може да въведете няколко думи, за да намерите снимка с Google Image Search, но може би не знаете, че това работи и в обратната посока: Извлечете с курсора изображение в Image Search и Google ще открие други версии на тази снимка за вас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама