Учените продължават с опитите за създаване на хипоалергенни котки

08:00, 07 сеп 19 / Любопитно 25 1974 Topnovini
1

Учените все още не са успели да селекционират порода котка, която не би причинила алергии, но продължават с опитите да намалят алергенните свойства на четирилапите ни любимци.

"Противно на общоприетото схващане козината на котката няма изразени алергенни свойства. Основните алергени при котките са протеинови съединения, които присъстват в състава на слюнката, себума, в секрети и обезмаслени кожни люспи. Котешката козина е само резервоар, в който се натрупват алергенните протеини. В природата няма хипоалергенни котки. Всички истории за "специални" породи котки са или маркетингов ход на развъдчиците или добросъвестно погрешно схващане", обяснява Марина Вершинина, водещ експерт в Центъра за молекулярна диагностика на Централния изследователски институт по епидемиология в Москва, предава БГНЕС.

"Едно от направленията на работата на учените е опитът да се разработи линия от котки, в които е генетично блокирано производството на алергенен протеин Fel d1. Друга посока е разработването на специална храна, която съдържа съединения, които могат да свържат Fel d1, оставяйки го в тялото на животното", отбеляза събеседничката на агенцията.

Вершинина добавя, че ако никой от членовете на семейството няма алергии, можете спокойно да си вземете домашен любимец. Но ако някой член на семейството е алергичен към цветен прашец, домашен прах или храни, не се препоръчва котка вкъщи.

"Няма ограничения за други домашни любимци в тази ситуация", казва експертът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани