Говорител на ЕК: Урсула фон дер Лайен не би лишила журналистите от оборудване

15:18, 02 сеп 19 25 1984 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В четвъртък премиерът Бойко Борисов посрещна бъдещия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен в Министерския съвет. Посещението на Урсула фон дер Лайен бе част от консултациите, които тя провежда с лидерите на държавите-членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред Европейския парламент.

Урсула фон дер Лайен: Виждам силната роля на България в инвестициите в младите и иновациите

По време на изявленията пред медиите обаче от залата в Министерския съвет са демонтирани микрофоните, така че журналистите да не задават въпроси. Още по време на изказването си българският премиер заяви, че въпроси няма да бъдат допуснати. „Няма да има въпроси, за да не я поставяме в неудобно положение да отговаря за нещо, което все още не е решено окончателно“, заяви министър-председателят и обясни това като проява на любезност.

Безпрецедентно премахнатите микрофони станаха повод за вълна от коментари за свободата на медиите у нас.

От правителствената пресслужба обясниха, че журналистите са били предварително уведомени, че Борисов и Лайен ще направят само кратки изявления, без да се задават въпроси. Това е било съгласувано между екипите на българския премиер и на новоизбрания председател на ЕК, като българската страна се е съобразила изцяло с предложението на своите гости – преди началото на срещата в Министерския съвет да се проведат изявленията, без въпроси от медиите.

Европейската комисия е имала предварителна уговорка с Министерския съвет да няма журналистически въпроси по време на работното посещение на новия председател Урсула фон дер Лайен в България миналата седмица, потвърдиха от институцията. 

Говорител на Комисията подчерта, че срещата с журналисти в България е следвала формата на всяко посещение, което Фон дер Лайен е предприемала досега, съобщи bTV. Без журналистически въпроси са се провеждали пресконференциите още във Франция, Италия, Испания и България. И там е имало само кратко изявление за пресата без въпроси и отговори.

В изявлението бе подчертано, че Комисията никога не е изисквала или молила микрофоните да бъдат премахнати, както се случи по време на пресконференцията в четвъртък. От институцията увериха, че новият председател не би допуснала журналистите да бъдат лишени от оборудване. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама