Редуването на гладуване с ядене намалявало теглото

20:00, 02 сеп 19 25 2409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нискокалоричните диети са ефикасни, но е трудно да бъдат следвани. По-прост метод за отслабване може да е гладуването през ден, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Един ден човек гладува, а следващият - яде нормално, дори преяжда, като това се повтаря отново и отново.

В рамките на едномесечни експерименти прибягналите до метода участници отслабнали с над 3,2 кг. До загуба на телесно тегло се стигнало дори когато участниците консумирали с 30 на сто повече храна в дните, в които им било разрешено да се хранят, в сравнение с обичайно изяжданата от тях храна. Въпреки преяждането в дните с нормално хранене, участниците общо приели по-малко калории поради гладуването в останалите дни.

"Това е прост хранителен режим, който не изисква да се изчисляват калориите", заяви ръководителят на изследването Франк Мадео от университета "Карл-Францен" в Грац, Австрия. Той допълни, че гладуването през ден изглежда не влияе върху имунната система, но по-малкият прием на калории може да я потисне.

Защо гладуването през ден води до отслабване? "Причината може да е свързана с еволюционната биология. Физиологията ни е привикнала към периоди на гладуване, последвани от периоди на преяждане", поясни Мадео.

Гладуването през ден стана популярно през последните няколко години. Носят се слухове, че редица знаменитости, сред които Бионсе и Джими Кимел, прибягват до него, за да отслабнат.

Освен гладуването през ден, съществуват и други варианти на метода. Някои хора консумират обичайното за тях количество храна през първите дни от седмицата, а до края й гладуват. Други хора приемат храна единствено от 7 ч. до 19 ч.

В настоящето изследване са участвали 60 незатлъстели доброволци в добро здраве. Половината участници имали възможност да се хранят в разстояние на 12 часа в рамките на 48-часов период, който се повтарял един месец. Храненето през тези 12 часа не било ограничено. Останалите участници консумирали храна без никакви ограничения. Хората, които редували гладуване с ядене, загубили средно 4,5 процента от телесното си тегло. У тези участници било наблюдавано също намаляване на нивото на холестерола.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell Metabolism.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама