"Хизбула" унищожи израелски танк, Тел Авив отвърна на огъня

19:45, 01 сеп 19 / Свят 25 2176 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Израел обяви, че е отвърнал на огъня, след като противотанкови ракети, изстреляни от Ливан, поразиха цели на негова територия. Действията на Тел Авив предизвикаха опасения за сериозна ескалация на напрежението с „Хизбула“.

Ливанската групировка от своя страна заяви, че е унищожила израелски танк и е убила военните, които са били в него. Израел не коментира тази информация, предаде БГНЕС.

Ливанският премиер Саад Харири призова САЩ и Франция да се намесят, след като разговаря с американския държавен секретар Майк Помпео и със съветника по външната политика на френския президент Еманюел Макрон.

„Хизбула“:Израел атакува с дронове в Ливан

Ръководителят на мироопазващите сили на ООН в Ливан призова двете страни да към „максимално въздържане“ от провокации.

В изявление израелската армия посочва, че „голям брой противотанкови ракети са били изстреляни от Ливан към военна база и армейски превозни средства в Израел“. Според ливанската армия Тел Авив е изстрелял най-малко 40 ракети по територията на Южен Ливан.

Напрежението между Израел и подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка „Хизбула“ нарасна през миналата седмица. Лидерът на движението Хасан Насрала обяви, че се обмисля отговор на атаката с израелски дронове по укрепленията на групировката в Бейрут. Тел Авив и до момента не е поел отговорност за въздушната атака.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама