Полският президент призова световните лидери да не затварят очи за „империалистки тенденции“

16:54, 01 сеп 19 / Свят 25 2250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Полша Анджей Дуда откри във Варшава главната церемония по повод 80-годишнината от нацистката инвазия в страната, сложила началото на Втората световна война, предадe БТА Присъстват десетки представители на други страни, сред които вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, канцлерът и държавният глава на Германия Ангела Меркел и Франк-Валтер Щайнмайе. На церемонията е и българският президент Румен Радев.

Полски войници изпяха химна на Полша и издигнаха националния флаг на площад "Пилсудски" - голямо пространство в центъра на града, сравнено със земята от германските войски през войната. Сега на площада се намира Гробът на незнайния воин, срещу който се издига голям християнски кръст.

Церемониите в столицата бяха предшествани от възпоменателни прояви в населеното място Велун и полуострова Вестерплате до Гданск - първите станали обект на инвазията, състояли се рано сутринта в точния час на атаката на 1 септември 1939 г.

Поглед назад: Втората световна война - най-големият военен сблъсък в историятa

Дуда призова събралите се световни лидери да не си затварят очите днес за
империалистическите тенденции и насилствените промени на границите. „В последно време в Европа си имаме работа със завръщане на империалистическите тенденции, с опити да бъдат променяни граници със сила, с агресия срещу страни, заграбване на земя, пленяване на хора“, заяви Дуда.

Въпреки че полският президент не изрече името на Русия, той припомни военните действия срещу „Грузия през 2008 година и Украйна през 2014 година, които промениха границите“.

Дуда добави, че "затварянето на очите не е рецепта за запазване на мира. Всъщност това е прост начин за даване на съгласие за още нападения". Руският президент Владимир Путин не е поканен на церемониите по случай годишнината.

Германският президент се извини на полския народ за Втората световна война

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер окачестви Втората световна война като "германско престъпление", което страната му никога няма да забрави. По думите му германското нападение срещу Варшава и Полша е "болезнено наследство". Той припомни, че според нацисткия план за Полша "нейната култура, градове, народ - всичко живо е трябвало да бъде унищожено".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама