Барние: ЕС ще защитава гражданите си и фирмите при всякакъв Brexit

17:10, 29 авг 19 / Свят 25 1886 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние каза днес, че общността ще защитава своите граждани, фирми и мира в Ирландия при всички обстоятелства, предаде Ройтерс.

"Министър-председателят Борис Джонсън казва, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври. При всички обстоятелства ЕС ще продължи да защитава интересите на своите граждани и компании, както и условията за мира и стабилността на остров Ирландия. Това е наш дълг и наша отговорност", заяви Барние в Туитър.

Мая Манолова организира дискусия за Брекзит по проблемите на българите във Великобритания

Министрите на външните работи и на отбраната от ЕС призоваха Великобритания да избере подредено излизане от общността, а някои открито изразиха тревога, че решението на британския премиер да прекрати работата на парламента увеличава опасността от хаотичен Брекзит.

"Все още се надяваме, че ще бъде възможно да избегнем Brexit без сделка и с нетърпение очакваме предложения от британското правителство, които са съвместими със споразумението за напускане", каза холандският външен министър Стеф Блок.

"Никой няма интерес да се стигне до Брекзит без сделка", заяви той.

Британският преговарящ за Brexit Дейвид Фрост беше вчера в Брюксел за разговори с Европейската комисия. Блок обаче каза, че двете страни не са успели да преодолеят разногласията.

ЕК: Готови сме за преговори с Великобритания за Брекзит със сделка

Повечето министри на срещата в Хелзинки избегнаха да коментират прекратяването на работата на британския парламент, като заявиха, че това е вътрешен въпрос.

Австрийският външен министър Александер Шаленберг обаче каза, след като беше попитан дали това решение увеличава вероятността за твърд Брекзит: "Страхувам се, че да. Топката е в полето на Великобритания . . . Ние правим това, което е възможно, за да осигурим подредено излизане на Великобритания", заяви той. "Когато другата страна казва, че това не е възможно, тя трябва да каже какви са алтернативите, а именно по същество", добави Шаленберг.

Британската опозиция се обедини в борбата срещу Brexit без сделка

"ЕС е единен по споразумението, сега Великобритания трябва да вземе решение за това", каза малтийският външен министър Кармело Абела.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза по повод на прекратяването на работата на парламента, че "това се случва всяка година".

Джонсън насрочи за 14 октомври речта на кралица Елизабет Втора, с която официално се открива новата сесия на парламента и в която се представят приоритетите и законодателният дневен ред на правителството.

Борис Джонсън: Лондон не е длъжен да изплаща неустойката от 39 млрд. паунда в случай че напусне ЕС без сделка

Парламентът обикновено прекратява работа за няколко дни преди речта на кралицата, но решението предизвика възмущение заради избрания момент и заради продължителността на спирането. Според противниците на Джонсън това е опит да се ограничи възможността на парламента да попречи на плановете на премиера за Брекзит броени седмици преди датата на излизане на Великобритания от ЕС.

"Да подкрепим Brexit със сделка е ключов въпрос, защото в противен случай ще се сблъскаме с множество отрицателни последици за нашите икономики и движението през нашите граници", каза финландският външен министър Пека Хаависто, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

"Надяваме се, че начинът, по който ще се осъществи този развод, няма да направи невъзможно да имаме добро сътрудничество след това", заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама