Мая Манолова организира дискусия за Брекзит по проблемите на българите във Великобритания

06:50, 29 авг 19 25 2323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова организира среща на отговорните национални институции и български граждани, живеещи и работещи във Великобритания, по повод предстоящото напускане на ЕС от страна на Обединеното кралство. Дискусията е провокирана по настояване на нашите сънародници заради тревогите им във връзка с евентуален Брекзит без сделка. Те са обезпокоени от факта, че неясният статут на Великобритания, породен от Брекзит, ще засегне вече придобити и упражнявани права.

Събитието ще се състои днес, 29 август 2019 г., от 10.00 часа в институцията на обществения защитник – гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 22.

Основните предизвикателства според българите, сезирали Манолова, са свързани с придобиването на новия им имиграционен статут след Брекзит и затруднената социална интеграция.

По данни на МВнР българите във Великобритания наброяват над 200 000 души.

На срещата в институцията на омбудсмана са поканени българските евродепутати, представители на министерствата на външните и вътрешните работи, на труда и социалната политика, на здравеопазването и правосъдието, Държавната агенция за българите в чужбина, Комисията за защита от дискриминация, посолството на Великобритания у нас, посолството на България в Обединеното кралство, Представителството на ЕК в България и др.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама