Денят накратко - 28 август

19:00, 28 авг 19 25 2579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете защо цистерна затрудни движението в центъра на София, какви решения взе Министерски съвет на днешното си заседание, установиха ли самоличността на жертвите край Негован, през кои български градове премина легендарният „Ориент Експрес“ и още: 

***

Цистерна разля осем тона масло в София

Цистерна разля над осем тона масло на кръстовището Сточна гара, на участъка от бул. Ген. Данаил Николаев”, ул. Резбарска” и затрудни движението в центъра на София тази сутрин. За инцидента съобщи в профила си във "Фейсбук" столичният кмет Йорданка Фандъкова. Пътните платна се посипваха с мраморно брашно, което да абсорбира разлетия материал. След 22.00 часа тази нощ се планира да започне миене на платната.

***

Установиха самоличността на двамата убити, открити във водоема до село Негован 

Днес стана ясно, че МВР провежда операция по изясняване и събиране на доказателства в апартамент на столичния бул. „Витоша“, където се предполага, че на семейни начала са живели убитите мъж и жена. Оттам уточниха, че предстои на по-късен етап да бъдaт дадени повече подробности за случая. Работата на разследващите продължава.

***

ГДБОП проведе акция в БАБХ-Бургас

Служители на ГДБОП и спецпрокуратурата проведоха акция в сградата на Агенцията по храните в Бургас. Претърсени са кабинети, иззети са техника и документи. Директорът на агенцията Георги Митев беше разпитан. Неговият адвокат Петър Димитров заяви, че повод за акцията са сигнали от две фирми срещу ръководството на бургаската агенция.

***

АПИ представи резултатите от проверката за наличие на нарушения под мостовете

АПИ провери над 3 800 съоръжения на основни пътища и магистрали за наличие на нерегламентирано използване на пространството под тях и прилежащите им територии. От пътната агенция увериха, че нарушителите ще бъдат глобени. Повод за проверката стана пожарът под виадукта на АМ “Струма“ при Дупница в средата на месеца, при който съоръжението беше сериозно увредено. Около половин милион лева ще струва почистването на подмостовите пространства.

***

Правителството отпусна 28 млн. лв. на БАБХ за африканската чума

На днешното си заседание Министерски съвет отпусна 28 млн. лвтрансфер към МЗХГ за изплащане на обезщетения, компенсации и всички разходи, свързани с прилагането на мерките за борба с африканската чума по свинете. Земеделският министър Десислава Танева обяви, че няма нито едно регистрирано огнище при домашните свине в последните две седмици. Към днешна дата са регистрирани 33 огнища на африканска чума при домашните свине и 52 случая на африканска чума при дивите свине.

***

Над 70 млн. лв. отпусна правителството за предстоящите местни избори

На редовното си заседание правителството отпусна над 70 млн. лв. за предстоящите местни избори. С тях ще се финансират дейностите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите. Отпуснатите средства предизвикаха журналистически въпроси, защо са повече от домомента, а премиерът Борисов заяви: "Всеки иска повече".

***

Възобновиха строителството на стадиона на „Ботев“ (Пловдив)

Днес се проведе церемонията по възобновяването на строителните дейности на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. На нея присъстваха премиерът Бойко Борисов, спортният министър Красен Кралев, шефът на БФС Боби Михайлов, кметът на Пловдив Иван Тотев и областният управител Здравко Димитров. Реконструкцията на стадион „Христо Ботев“ започна през лятото на 2013 г. Съоръжението трябваше да е готово за две години, но проектът беше замразен.

***

БЕХ получи разрешение да тегли заем за интерконектора с Гърция  

„Българският енергиен холдинг“ ЕАД ще може да сключи договор за държавно гарантиран заем с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за изграждането на междусистемната връзка Гърция-България. Прогнозните инвестиционни разходи по проекта за изграждане на междусистемната връзка възлизат на 240 млн. евро без ДДС, а предложеният заем с държавна гаранция е в размер до 215 млн. лв.

***

Отпуснаха се средства за модернизирането на стадион „Арена Арда“ в Кърджали

Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2019 г. Средствата в размер на 2 500 000 лв. са предназначени за модернизирането на стадион „Арена Арда“ в гр. Кърджали.

***

ЦСКА поиска помощ от Йорданка Фандъкова за работата по новия стадион

ЦСКА излезе с позиция за строежа на нов клубен стадион след като кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че няма никакви пречки от клуба да започнат работа по съоръжението, ако имат необходимите проекти и финанси. Клубът моли столичния кмет да окаже съдействие за синхронизирането на всички необходими процедури между отделните институции, както и  за съдействие при издаването на виза за проектиране от главния архитект на столицата.

***

Бойко Борисов подкрепи Вежди Рашидов за провеждането на европейски форум за борба за трафика на културни ценности в София

На работна среща днес председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов запозна министър-председателя Бойко Борисов с идеята си България да бъде домакин на среща на шефовете на парламентарните комисии по култура на страните членки на Европейския съюз. Форумът има за цел задълбочаване на сътрудничеството в борбата с нелегалния трафик на културни ценности и с фалшифицирането на произведения на изкуството и на артефакти.

***

Легендарният "Ориент Експрес" премина през Димитровград

Влакът, станал известен от романа на Агата Кристи, влезе на българска територия във вторник през Русе. Рано тази сутрин влаковата композиция се установи на ЖП гарата в Димитровград. "Ориент експрес" пътува по линията от Париж до Истанбул и обратно веднъж годишно, като цената на пътуването е над 16 000 лева или около 8 000 евро.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама