Самолет направи обратен завой, за да избегне сблъсък с дрон

13:50, 28 авг 19 / Свят 25 2208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Самолет със 186 пътници на борда е бил принуден да направи обратен завой, за да избегне сблъсък с дрон, нарушл допустимата височина за полети, това съобщи „Гардиън”.

Инцидентът се е случил на лондонското летище „Гетуик”. По данни на комисията UK Airprox board, към самолет „Airbus A320” на височина 518 метра се приближил дрон.

Самолет „Боинг“ се удари в ограда на лондонското летище „Гетуик“

Пилотът на самолета бил принуден да извърши маневра, при която е преминал на 25-30 метра от дрона. Дронът е нарушил допустимата за полет височина от 400 фута (121 метра) и навлязъл в контролираното въздушно пространство над летището.

За първите 11 месеца на 2018 г. във Великобритания са засечени 120 случая на прелетели опасно близо до самолети дронове.

Според експертите, става въпрос за съзнателни, добре разчетени действия – дроновете се появявали в момент, когато трябва да се отвори пистата за излитане и кацане

Самолет летял празен 200 км, за да вземе принц Уилям и семейството му

След поредния инцидент на летището британските власти предложиха да се увеличи до 5 км зоната, забраняваща полети на дронове в близост до летищата и пистите. Действащото в момента ограничение е 1 км.

По данни на „Таймс” на летищата ''Гетуик'' и ''Хийтроу'' е инсталирана система за откриване на дронове. Съгласно плановете на компетентните власти, от ноември 2019 г. операторите на дронове са длъжни да ги регистрират.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама