Учени създадоха гущери албиноси с помощта на технология за генно редактиране

21:00, 28 авг 19 / Любопитно 25 3346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Джорджийския университет в САЩ са успели за първи път да редактират генома на влечуги, създавайки мини-гущери албиноси с помощта на технологията CRISPR-Cas9, съобщи Франс прес, позовавайки се на публикация в списание "Сел прес".

Специалистите се надяват, че манипулацията ще помогне за по-доброто разбиране на проблеми със зрението при хора.

"Подходите и методите за манипулиране на ембриони на влечуги са малко, за разлика от други видове", казва съавторът на изследването Дъг Менке.

Технологията CRISPR-Cas9 се използва върху мишки, кокошки и някои видове риби и жаби. Китайски учен предизвика скандал, прилагайки я върху човешки ембриони.

Методът, известен като "молекулярна ножица", обикновено се прилага върху оплодени яйцеклетки. Технологията обаче е трудно приложима при животни, които снасят яйца.

При влечугите е трудно да се определи когато точно е оплодена яйцеклетката, тъй като женските съхраняват семенната течност през сравнително дълъг период преди оплождането.

Твърде ранното инжектиране на CRISPR крие опасност от унищожаването на яйцеклетката. Ако технологията се приложи късно, ембрионът ще е наедрял и мембраната му ще е прекалено твърда, за да може да бъде пробита без риск.

Учените обаче са установили, че прозрачната мембрана на яйчниците им позволява да виждат овоцитите, които скоро ще бъдат оплодени. Специалистите са инжектирали CRISPR непосредствено преди оплождането. Подходът им е "сработил".

Защо учените са решили да създадат гущери албиноси? Първата причина е очевидна: "Ако видим бебе албинос, знаем, че методът дава резултат", казва Менке.

Другата причина е, че потискането на гена на тирозиназата цели да предизвика албинизъм, но без да убива животното.

Подобни манипулации интригуват учените, тъй като при хората, засегнати от албинизъм, често се наблюдават проблеми със зрението. Изследвайки гущери, специалистите се надяват да научат как въпросният ген влияе върху развитието на ретината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама