Мистериозни кръговидни гори в Япония всъщност са 50-годишен експеримент

10:30, 31 авг 19 / Любопитно 25 3289 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Група кедрови дървета в Ничинан, в японската префектура Миядзаки, оформят мистериозни концентрични кръгове. Появата им не е следствие на природен феномен или намеса от чужда цивилизация, а внимателно обмислен план, прилаган близо 50 години.

Документ на японското Министерство на земеделието и горите обяснява това, което виждаме в наши дни. Оказва се, че това е проект от 1973 г., чиято цел е да се провери връзката между растежа и гъстотата на дърветата, като по този начин да се спомогне за намирането на най-успешния начин за производство на дървесина за нуждите на хората.

По онова време районът, където сега растат кедрите, е бил определен като "експериментална гора". Един от експериментите се е състоял в засаждането на дървета на 10-градусово ъглово отместване, така че да оформят 10 концентрични кръга един в друг. Кръговете се оказват по-лесни за наблюдение при кедрите в сравнение с други форми на засаждане на дървета.

От документа е видно, че министерството е изчислявало между най-малките дървета в центъра и най-високите във външния кръг с годините да се получи разлика от пет метра.

В края на експеримента учените откриват, че дърветата от най-външния кръг са пораснали с около 20 метра, докато тези в средата - само с 15 метра. Това оборва теорията, че гъстотата на дърветата не влияе върху растежа им.

Първоначалният план е предвиждал дърветата да бъдат изсечени през 2023тодина, но предвид интересът, който са предизвикали сред туристите, горските кръгове са били оставени да растат на воля.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама