Кои материи не бива да перем с омекотител

19:00, 31 авг 19 / Любопитно 25 2426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повечето от нас обичат дрехите им да са меки и да ухаят хубаво, затова и винаги ги перем с омекотител.

Ако искаме да запазим някои материи здрави за по-дълъг период от време, е препоръчително да ограничим омекотителя.

Кърпите за баня

Най-ценното качество на хавлиите е способността им да абсорбират влагата. Когато ползваме омекотител, той образува много тънък слой на повърхността на тъканта, който пречи на попиването. Това води до захабяване на кърпите, които започват и да миришат лошо.

Дъждобраните

Дъждобраните са направени от много специална материя, чийто външен слой не позволява на водата да проникне навътре. Омекотяването на подобна материя води до загуба на способността ѝ да не пропуска влагата.

Спортните дрехи

Повечето спортни дрехи са направени от изкуствени материи, благодарение на които не само по-лесно се абсорбира потта, но и по-бързо съхне самата материя. Омекотителят е основният виновник това качество на спортните дрехи да се понижи, което води до по-трудно сушене и повече неприятни миризми.

Огнеустойчив текстил

От огнеустойчив текстил се правят не само различни работни облекла, но и много от детските пижами. Омекотителят успява да увреди и него, защото съсипва защитния слой на тъканта.

Микрофибър

Всички домакини вкъщи разполагаме с няколко микрофибърни кърпи, които непрекъснато ползваме заради способността им да задържат прах във влакната си. След като приключим с почистването първата ни работа е да ги сложим в пералнята и да ги изперем с омекотител, за да миришат на хубаво.

Омекотителят съсипва тяхната повърхност, подобно на кърпите за баня, и ги прави практически неефективни, разкриват от Reader's Digest.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама