Удължава се срокът за доброволно умъртвяване на прасетата в Благоевград

14:25, 27 авг 19 / Общество 25 1362 Topnovini

До 10 септември се удължава срокът за доброволно умъртвяване на прасетата в Благоевградско, реши областната епизоотична комисия на свое заседание днес.

''Това ще даде възможност хората да изберат подходящо време да умъртвят прасетата си, предвид високите температури в момента'', каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Благоевград д-р Михаил Бащавелов.

Той допълни, че областта е определена като санитарна зона с висок риск по отношение на заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/ и призова хората да спазят препоръките за доброволно умъртване.

Всички животни в свинекомплекса в Голямо Враново ще бъдат евтанизирани

Вече са изготвени заявленията за получаване на средства за дезинфекция и почистване от стопаните от общините Кресна и Струмяни. Към момента в областната администрация са постъпили заявления от 422 домакинства от двете общини, а броят на доброволно умъртвените животни е 565.

''Хората доброволно умъртвиха отглежданите от тях домашни свине, след като проба от мъртво прасе, намерено край река Струма в района на Кресна, даде положителна проба за заболяването АЧС. Сумата, която ще получи всяко домакинство, в което са отглеждани домашни прасета тип "заден двор", е в размер на 300 лева. Предстои докладите да бъдат повторно прегледани и презицирани'', каза областният управител Бисер Михайлов.

Изплащането на еднократната помощ от 300 лв. на стопанство започва след 1 септември 2019 г.

По негова заповед на видни места кметовете ще трябва да поставят списъци с хората, одобрени за получаване на парите за биосигурност.

Плащането ще се извършва на място в населените места от служители на Областната дирекция по безопасност на храните, стана ясно след проведената епизоотична комисия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 19 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.