Всички животни в свинекомплекса в Голямо Враново ще бъдат евтанизирани

11:55, 27 авг 19 / Общество 25 1295 Topnovini
1

Всички животни в свинекомплекса в русенското село Голямо Враново, трябва да бъдат евтаназирани. Това е окончателното решение на Агенцията по безопасност на храните, съобщи БНТ.

От ръководството на предприятието посочиха, че ще изпълнят заповедта, но се надяват да възстановят производството си в най-кратки срокове.

Свинекомплексът в русенското село Голямо Враново, където до момента са евтаназирани 12 хиляди животни заради африканската чума, трябва да продължи да изпълнява заповедта на Агенцията за безопасност на храните и да евтаназира свинете, които все още не са унищожени. От ръководството на предприятието поискаха здравите животни, които са в отделен блок, да бъдат запазени.

Близо 80 000 прасета са умъртвени в Русенско

Доктор Георги Чобанов - директор на дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" в БАБХ, посочи, че законодателството е категорично и ясно - всяка една ферма, в която е констатирано заболяването, се счита за инфектирана и по този начин трябва да бъде ликвидирано огнището, което включва всички налични животни.

От свинекомплекса смятат, че е можело да се направи изключение, предвидено в европейските директиви, и част от прасетата, които се отглеждат отделно и са в процес на угояване, да могат да бъдат реализирани на пазара.

„Правиха се различни анкети как точно трябва да се процедира със заболяването, дали трябва да се евтаназират животните, дали трябва да се променят меките, всичко останало. Никой не попита дали гражданите искат да купуват такова месо. На практика то е абсолютно безопасно, пак искам да потвърдя, но така или иначе има една уплаха у хората, че това месо може да е опасно”, посочи д-р Чобанов.

Изплащането на обезщетения за умъртвените прасета започва след 1 септември

Доктор Георги Чобанов каза още, че законодателството не позволява месо, произведено в заразени ферми, да се търгува в други държави.

От свинекомплекса в село Голямо Враново заявиха, че сами ще умъртвят останалите 17 хиляди животни и ще вземат всички мерки за биосигурност. Но ще разчитат максимално бързо да започнат ново производство, а не след 5-6 месеца, каквито са изчисленията на специалистите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 11 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.