„Негрони” - кралят на коктейлите

18:40, 27 авг 19 / Любопитно 25 1997 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази година популярният коктейл „Негрони” навършва 100 години. Подобно на много други кулинарни открития и „Негрони” възниква почти случайно.

Известният италиански миксолог Лука Пичи, автор на книгата „Коктейл „Негрони”: италианската легенда”, приписва половината успех на напитката именно на италианското име.

А легендата е следната: Граф Камило Негрони обичал аперитивите и често поръчвал в любимия си флорентински бар „Cassoni” „Милано-Торино” или „ми-то”. Това бил коктейл от произвеждания по онова време в Милано ликьор „Кампари”, вермут от Торино (откъдето идва „то”) и сода. След като САЩ въвели сух режим, коктейлът „Милано-Торино” бил прекръстен на „Американо”, тъй като той бил предпочитан от живеещите в Европа американци. Именно „Американо” поръчва Джеймс Бонд във филма „Казино Роял”, пише БГНЕС.

Граф Негрони, който пообиколил света, живял известно време в Англия. Там се привързал към вкуса на джина. Той помолил свой познат барман да смени содата с джин в коктейла. Барманът Фоско Скарсели изпълнил молбата на графа, а като допълнение заменил и обичайната лимонова кора с портокалова.

Графът започнал редовно да си поръчва този коктейл, а останалите посетители молели бармана да им приготви онова, „което пие граф Негрони”. Така напитката получила името си.
Вече 100 години след появата на коктейла той остава една от най-търсените напитки в света.

Според хит-парада на най-популярните коктейли за 2019 година, съставен от „Business Insider”, „Негрони” заема второ място пет години подред. Палмата на първенството в тази класация държи „Old Fashioned” - коктейл, създаден на основата на бърбън или уиски.

Експерти от списание „TimeOut” пък обявиха „Егейския Негрони” за най-добър микс за 2019 г. Тази разновидност на класиката се различава от традиционния по нежно-белия си цвят и по вкус. Приготвя се с местен билков джин и мартини с добавени семена от копър.

В популярността на „Негрони” има известен парадокс, тъй като вкусът на тази напитка не гали небцето веднага. Италианците твърдят, че може да се хареса едва след третия път -
дотолкова вкусът му е горчив и рязък.

За това, разбира се, си има причина: „Негрони” е аперитив и се пие преди хранене, за да стимулира апетита. Горчивият вкус на кампари в състава му кара черния дроб и жлъчния мехур да подготвят целия храносмилателен тракт за приема на храна.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама