Изплащането на обезщетения за умъртвените прасета започва след 1 септември

08:38, 27 авг 19 / Общество 25 1148 Topnovini
1

Стопаните, които умъртвиха доброволно прасетата си, ще получат по 300 лева. Очаква се изплащането на парите да започне след 1 септември. Продължава умъртвяването и загробването на прасетата в свинекомплекса в село Караманово, Русенско. До края на седмицата то трябва да приключи.

На територията на Русенска област до момента са евтаназирани 72 000 прасета.

Индустриалната ферма в Голямо Враново продължава съпротивата си срещу заповедта за евтаназията на всички 28 000 животни там. Според директора на свинекомплекса Вихрен Димитров от месец насам там няма заболели животни и случаят е различен от другите засегнати ферми, предаде БНТ.

Потвърдиха огнище на чума по свинете и във Варненско

Свинекомплексът в село Голямо Враново, където до момента са унищожени 12 000 животни, трябва да продължи да изпълнява заповедта на БАБХ и да евтаназира свинете, защото тя не е отменена.

Д-р Георги Чобанов от БАБХ коментира, че заболяването не се проявява при всички свине, но това се случва поетапно. Той даде пример със случаите по дивите свине в Русенска област, където се появяват нови диви свине, които се оказва, че са заразени.

Стопани от Първомай отказват да дезинфекцират дворовете си

"Законодателството е категорично ясно. Всяка една ферма, в която е констатирано заболяването, се счита за инфектирана, и по този начин трябва да бъде ликвидирано огнището, което включва всички налични животни", обясни д-р Чобанов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 137 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.