Брюксел и Лондон се сдърпаха за 40 милиарда евро

10:06, 27 авг 19 / Свят 25 2275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз няма да договори търговска сделка с Обединеното кралство, ако Лондон откаже да плати 40-те милиарда евро за развода, съобщават източници на британското издание London Evening Standard, цитирани от “Фокус“.

Британският премиер Борис Джонсън, от своя страна, заяви, че в случай на Brexit без сделка 40-те милиарда вече не са дължими.

От Брюксел са категорични, че Великобритания трябва да изпълни ангажиментите, поети по време на членството на страната, и обясниха, че „изчистването на сметките е ключово за започването на нови отношения”.

Джереми Корбин отложи среща с партиите за Brexit, очаква се да поиска вот на недоверие

Ги Верхофстадт, координатор на Европейския парламент за Брекзит, заяви: „Ако Обединеното кралство не плати, каквото дължи, ЕС няма да преговаря за търговска сделка. След Brexit без сделка това ще бъде първото условие за преговори. Великобритания е по-добра от това“.

Джонсън заяви в неделя, че голяма част от 40-те милиарда евро ще бъдат отпуснати за приоритетите във вътрешната политика, ако се реализира Brexit без сделка.

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева добави: „Всички ангажименти, поети от 28-те държави-членки, трябва да бъдат спазени и това е особено вярно при сценарий без сделка, при който се очаква Великобритания да продължи да спазва всички ангажименти, поети по време на членството в ЕС. Вместо да навлизам сега в заплаха от съдебни действия, мисля, че е важно да се изясни, че уреждането на сметките е от съществено значение за започване на нова връзка, основана на взаимно доверие. Бих казала също така, че доколкото разбирам, този въпрос засега не е повдигнат, поне официално“.

Борис Джонсън поиска компромиси от ЕС, за се да избегне Brexit без сделка

Междувременно британското правителство заяви, че европейските лидери не трябва да очакват депутатите да блокират Brexit без сделка.

„Премиерът многократно е бил пределно ясен, че парламентаристите и политиците не избират кои гласове да уважават“, заявиха от Даунинг стрийт 10. „Премиерът беше пределно ясен пред европейските лидери, с които се срещна миналата седмица, че идеята за спиране на Brexit е неправилна. Напускаме на 31 октомври с или без сделка. Европейските лидери не трябва да слушат много погрешните послания, идващи от някои депутати, които си мислят, че ще спрат Brexit“, посочват още от правителството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама