Борис Джонсън поиска компромиси от ЕС, за се да избегне Brexit без сделка

15:49, 14 авг 19 / Свят 25 2223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че има "ужасно сътрудничество" между Европейския съюз и тези, които искат да блокират Brexit (излизането на Великобритания от ЕС).

Компромис с Брюксел е необходим, за да се избегне неконтролирано оттегляне от блока, но ЕС "изобщо не прави компромиси", посочи Джонсън и предупреди, че подобна ситуация прави Brexit без сделка толкова по-вероятен, колкото по-дълго продължава тя.

Британски депутати отнасят казуса за Брекзит без сделка в съда

По-рано днес стана ясно, че бившият финансов министър Филип Хамънд е изпратил писмо до Джонсън, подписано и от 20 други видни депутати от Консервативната партия, с което се настоява премиерът да декларира ангажименти за напускане на ЕС със споразумение и да декларира, че е готов да направи компромис по въпроса.

В писмото си до Борис Джонсън Хамънд и останалите депутатите от торите посочват, че са "разтревожени" от подхода на британския премиер по отношение на Brexit , тъй като смятат, че този подход не дава шанс за сключване на сделка с Европейския съюз преди крайния срок на 31-ви октомври.

Борис Джонсън желае Brexit сделка с ЕС, но с или без - Лондон напуска на 31 октомври

Депутатите написаха: "Ние сме разтревожени от червените линии, които вие очертахте и които, от своя страна, изглежда премахват шанса за постигане на споразумение с ЕС. Всяка сделка задължително трябва да бъде въпрос на компромис, като редица коментатори смятат, че сте поставили летвата толкова високо, че няма реална вероятност да бъде сключена сделка".

Групата депутати от Консервативната партия също така призова Борис Джонсън да потвърди, че се ангажира с постигането на Brexit сделка, която би успокоила както депутатите, така и валутните пазари, визирайки рязката обезценка на британската лира към многогодишни дъна, откакто той стана премиер на Обединеното кралство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама