Взимат ли се пари под масата за лечение в общинските болници

09:48, 27 авг 19 25 2011 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В общинските болници няма как да се вземат пари под масата за лечение, заяви председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев по повод изнесените данни от управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев, че доплащаме 4 милиарда лева на болниците, съобщи БНР.

Сега дали сумата е толкова, дали са 4 млрд., или повече, или по-малко ми е трудно да кажа, той явно разполага с данни, с които аз няма как да разполагам“ отбеляза той.

Категорично отричам, че при нас (в общинските болници - б.р.) - може би има единични случаи, не казвам, че няма, няма как да няма. Но ако ти поискаш от пациент пари - говоря от позицията на лекар, работещ в общинска болница, ами пациентът ще каже: Вместо да давам, аз ще ида в областна, частна или някъде другаде, където се предполага, че ще му бъде оказано на по-високо ниво и истинска помощ. Няма как да се случи това нещо. Нашето е май по-кокошкарска история, когато някои иска нещо било в натура или пари, когато си поиска…“, добави д-р Неделчо Тотев.

НЗОК: Плащаме 4 млрд. лв. допълнително за здравеопазване

Имах възможност да изслушам интервюто на д-р Дечев. Там бяха казани някои истини, които са всеизвестни и едва ли имат нужда от доуточняване. Принципно съм съгласен, но едно нещо не мога да приема и категорично отричам – имаше една реплика може би казана в контекста на целия разговор, че в държавните и в общинските болници се дават най-много пари под масата. За държавните не знам как е, за общинските смея да твърдя, че ние сме болниците, които сме в неравностойно положение във всяко едно отношение...“.

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев обаче добави, че хроничното недофинансиране подтиква персоналът в болниците да иска пари под масата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама