Нови пожари са избухнали в Амазония

21:50, 26 авг 19 / Свят 25 2988 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици нови пожари са избухнали в Амазония, на територията на Бразилия, сочат новите данни, систематизирани в понеделник.

Въпреки че самолети на Бразилската армия гасят огъня в най-тежко засегнатите райони, броят на пожарите се увеличава, съобщава АФП.

Военни самолети обливат с вода горящите тропически гори в Амазония

Гъст дим изпълни въздуха в град Порто Вело, недалеч от границата с Боливия. Точно там са съсредоточени основните усилия на армията, която изпрати два големи самолета Херкулес Ц-130 да гасят огъня.

Министърът на околната среда Рикардо Салес приветства новината, дошла от срещата на Г-7 във Франция, че страните с развити икономики ще дадат над 20 милиона долара за гасене на пожарите.

Акцент на деня: Г-7 на помощ в битката с огнената стихия в Амазония

Очаква се помощта да се изрази най-вече в изпращането на самолети, пригодени за борба с горски пожари. Помощ в Бразилия вече беше изпратена от Израел.

Боливия кани лидерите от Г7, за да изпълнят обещанията си за помощ

Същевременно президентът на Боливия Ево Моралес каза, че би приветствал помощ от чужбина, за да се бори страната с горските пожари на своя територия. Моралес прекрати предизборната си кампания, за да ръководи справянето с кризата.

В петък Боливия получи специализиран Боинг 747-400, способен да носи 150 тона вода.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама