Акцент на деня: Г-7 на помощ в битката с огнената стихия в Амазония

17:30, 26 авг 19 25 2196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите на Г-7 ще предоставят техническа и финансова помощ за борбата с пожарите в Амазония.

Седемте най-развити икономики отпускат спешна помощ в размер на 20 милиона долара главно за изпращане на самолети "Канадер" за гасене на пожарите.

Освен това САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония и Канада са се съгласили да отпуснат и средносрочна помощ за повторно залесяване на амазонската гора. За целта обаче ще е нужно съгласието на Бразилия и ще трябва да се работи заедно с НПО и местното население. В кулоарите преди срещата на върха в Биариц британският премиер Борис Джонсън обеща, че страната му ще отпусне 10 милиона лири. Германският канцлер Ангела Меркел също обеща финансова помощ за това, но не съобщи точната сума, която ще бъде отпусната.

5 млн. долара за амазонските пожари обеща и фондът, поддържан от актьора Леонардо Ди Каприо.

„Джунглата на Амазонка са белите дробове на планетата“, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той  добави, че лидерите от Г-7 обсъждат възможността за подобна помощ и за Африка, в чиито тропически гори също бушуват пожари.

По последни данни от началото на годината в Бразилия са регистрирани 79 513 горски пожара, като малко над половината от тях са в района на Амазонка - над 41 000, като над половината са пламнали този месец. Според експерти повечето пожари са запалени от земеделци и животновъди, за да разчистят място за отглеждане на различни култури.

Най-голямата тропическа гора в света – Амазония, е жизненоважен склад за въглеродния диоксид, което забавя темпото на глобалното затопляне. Тя също е и дом на около 3 млн. вида растения и животни, както и на 1 млн. души коренно население.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама