Ангела Меркел обеща помощ за повторното залесяване на Амазония

09:55, 26 авг 19 / Свят 25 2200 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска да помогне на южноамериканските страни за повторното залесяване на Амазония, след като бушуващите в региона пожари бъдат изгасени, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

"Ще поема дългосрочен ангажимент", обяви Меркел в Биариц, където участва в срещата на върха на Г-7. Тя отбеляза, че "са засегнати белите дробове на нашата обща (планета) и следователно ние трябва да намерим общи решения".

Леонардо Ди Каприо дава 5 милиона долара за спасяване на горящата Амазония

"Разбира се, (това е) бразилска територия, но въпросът за тропическите гори наистина е глобален", каза Меркел. Тя отбеляза, че след като пожарите в Амазония бъдат изгасени, Германия и други страни ще разговарят с Бразилия за повторното залесяване на региона.

Лидерите от Г-7 са на едно мнение, че страните, засегнати от пожарите в Амазония, трябва да получат помощ възможно най-скоро, заяви по-рано днес домакинът на форума, френският президент Еманюел Макрон. Той обаче призна за различия по въпроса доколко повторното залесяване трябва да зависи от страните от самия регион.

Боливия кани лидерите от Г7, за да изпълнят обещанията си за помощ

Меркел и Макрон са разговаряли в Биариц с чилийския президент Себастиан Пинера. Германската канцлерка и френският президент са предложили "цялата наша потенциална логистична и друга помощ".

Меркел отбеляза и "значителните сили", хвърлени от бразилския президент Жаир Болсонаро в борбата с пожарите в Амазония.

Макрон: Г-7 са близо до споразумение за справяне с пожарите в Амазония

По-рано Болсонаро влезе в задочен словесен спор с Макрон по въпроса за ролята на бразилската държава за справяне с природните бедствия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама