Нено Димов в Шишманци: Не искаме нито ние, нито нашите деца да живеят в мръсотия и боклуци

11:22, 24 авг 19 / Политика 25 2638 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 50 жители на Шишманци и на още няколко населени места се събраха пред завода за преработка на отпадъци на поредния си протест срещу честите пожари в депото. Последният беше загасен преди седмица, но хората от района настояват държавата да гарантира безопасна работа на депото, за да спре периодичното обгазяване на района.

"Трябва да се промени комплексното разрешително на Завода край Шишманци и да се гарантира в пълна степен безопасното депониране на отпадъците". Това увери протестиращите жители на селата Шишманци, Болярино и Белозем министърът на околната среда и водите Нено Димов, който се срещна с тях.

Жива верига блокира пътя към завода в Шишманци

“В момента комплексното разрешително разрешава три варианта – да се сепарира, да се компостира и да се депонира. Първите два ще останат и едва след тях ще бъде допуснато само на останалите фракции, които не могат да се сепарират или компостират, да бъдат депонирани. Т.е. от три възможности ще станат – задължително сепариране, задължително компостиране и едва тогава остатъкът депониране. От гледна точка на противопожарната безопасност, това което е в нашите правомощия ние сме разпоредили вече да има много по-големи запаси от пръст и да има много по-сериозно запръстяване. Това е завод, който има определени функции, очевидно не на 100%, но има капацитета по това, което видях и след промяната на комплексното трябва да може да изпълнява всичките си задължения“, заяви Димов, предаде БНР. 

По-рано протестиращите споделиха какво очакват от срещата с министър Димов:

“Очакваме обещанията, които ни бяха дадени преди две години, този път да се изпълнят. Не искаме да живеем по този начин и, не искаме пожарите да бъдат всекидневие, както е в момента. Не искаме нито ние, нито нашите деца да живеят в мръсотия и боклуци“.

“Очакваме наистина да вземат мерки този път. Искаме първо заводът да спре да функционира, за да може да започне подготовката за истинска работа, защото досега е било буквално сметище ние искаме вече да започнат машини да работят, да се разделя, да се рециклира, да има пожарни системи и всички необходими изисквания, за да функционира правилно един такъв завод“.

Недоволството на хората от няколкото населени места в близост до завода за отпадъци ескалира след пламналия пожар на сметището в началото на миналата седмица и задимяване на района в продължение на няколко дни.

“Миризмата ме притеснява. Всяка година се пали. Това не е завод за преработка на отпадъци, това е едно обикновено сметище, което дори и като сметище не се експлоатира по коректния начин“, коментираха хората от протеста.

Междувременно в понеделник в общината беше внесена гражданска група и искане за провеждането на референдум за бъдещето на завода за отпадъци.

Отделно кметът на Раковски Павел Гуджеров изпрати до премиера Бойко Борисов писмо, придружено от протестна подписка, подкрепена от близо 2 хил. и 300 души. В него се призовава за спешни мерки от страна на институциите, за да няма повече подобни инциденти.

“Този завод, ако не може да работи както трябва, не трябва да работи въобще“, каза кметът Гуджеров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама