Меркел: Пожарите в Амазония ще бъдат в дневния ред на срещата на Г-7

14:10, 23 авг 19 / Свят 25 2046 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Пожарите, които бушуват в тропическите гори на Амазонка, представляват "спешна ситуация" и трябва да бъдат обсъдени от световните лидери, когато се срещнат във Франция за срещата на върха на Г-7 този уикенд'', това заяви говорителят на канцлера Ангела Меркел.

Макрон към Г-7: Пожарите в Амазония са международна криза

"Степента на пожарите в района на Амазонка е шокираща и заплашителна не само за Бразилия и другите засегнати страни, но и за целия свят", каза Щефен Зайберт пред журналисти в Берлин.

Рекорден брой пожари отчитат това лято в Амазония

„Когато Г-7 се събере този уикенд, тогава канцлерът е убеден, че тази остра спешна ситуация в тропическите гори на Амазонка ще бъде в дневния ред“.

Преди десетина дни се стигна до „екосблъсък“ между Германия и Бразилия. Министерството на околната среда на Германия постави под въпрос насърчаването на екологични проекти в Бразилия.

„Може да оползотворите парите за нещо смислено. Бразилия не се нуждае от тях” – така реагира бразилският президент Жаир Болсонаро на възможността да отпадне финансирането на екологични проекти от Германия.

Президентът на Бразилия обвини НПО-та за пожарите в Амазония

Министерството на околната среда на Германия обяви, че прекратява финансовата подкрепа за опазване на горите и многообразието на видовете в Бразилия заради увеличеното изсичане на дървета по поречието на Амазонка.

„Политиката на бразилското правителство по отношение на района на Амазонка дава повод за съмнения дали се работи по последователно намаляване на обезлесяването”, заяви министърът на околната среда Свеня Шулце.

Тя подчерта, че съвместната проектна работа може да продължи, след като има яснота по този въпрос.

Норвегия спира да дава средства на Бразилия за опазване на Амазония

В края на юли покрай горските пожари отново припламна напрежение между Берлин и Бразилия. Бразилският президент Жаир Болсонаро каза, че Германия има „много какво да научи“ от Бразилия, щом става дума за опазване на околната среда. По този начин бразилският държавен глава отговори на критиките за обезлесяването на Амазония.

Болсонаро направи този коментар в Осака в навечерието на срещата на Г-20. Там германският канцлер Ангела Меркел каза, че ще търси „директен разговор“ с бразилския лидер за обезлесяването на дъждовната гора.

"Бразилия може да бъде пример за Германия дори и по околната среда", заяви Болсонаро пред репортери малко след като пристигна в Осака.

CNN: Повечето споделяни снимки от пожарите в Амазония са фалшиви или стари

"Тяхната промишленост продължава да работи с изкопаемо гориво, най-вече въглища, а нашата не, така че те трябва да научат много от нас".

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама