Макрон към Г-7: Пожарите в Амазония са международна криза

07:47, 23 авг 19 / Свят 25 2384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Огромна изгоряла площ от дъждовните гори по Амазонка в щата Мато Гросо, Бразилия. Множество пожари бушуват в региона, като увеличението им е с 84% спрямо миналата година.

Пожарите в Амазония представляват "международна криза" и трябва да бъдат сред основните теми, които лидерите на Г-7 ще коментират по време на срещата си, която започва в събота. Това написа в Тwitter френският президент Еманюел Макрон - домакин на форума, който ще се проведе във френския град Биариц.

"Нашата къща гори. Буквално. Амазония, белият дроб на нашата планета, който произвежда 20 процента от нашия кислород, е в пламъци. Това е международна криза" - гласи част от посланието на Макрон.

Бразилският държавен глава - Жаир Болсонаро контрира, че френският му колега използва случая, за да печели "политически дивиденти" и го обвини в "колониален манталитет". Болсонаро призна, че страната не разполага с необходимите ресурси, за да се справи с мащабите на пожара.

Президентът на Бразилия обвини НПО-та за пожарите в Амазония

Според властите голяма част от тях са запалени умишлeно. Води се разследване. НАСА разпространи сателитни снимки на огнената стихия, която се вижда от Космоса.

В навечерието на срещата на Г-7 във Франция е обявен Ден на диалог. Президентът Еманюел Макрон ще разговаря с неправителствени организации и представители на гражданското общество. Идеята е те да го запознаят с дневния си ред и част от темите в него да намерят място и в разговорите между лидерите на седемте водещи икономики в света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама