Често се случва след като сме приключили с основното ястие и въпреки че сме се нахранили обилно, да имаме желание да опитаме и нещо сладичко. Обясненията защо организмът ни реагира по този начин са няколко, макар че никое не е възприето напълно.
Някои учени са на мнение, че виновник са химическите процеси, които протичат в човешкия мозък.
Консумацията на захар увеличава абсорбирането на аминокиселината триптофан, която пък повишава нивото на серотонин, свързан с чувството на задоволство.
Според други диетолози желанието ни за десерт, дори и да сме се нахранили много добре преди това, има по-скоро психологично обяснение и коренът на този порив е свързан с детството.
Още от малки сме свикнали, че след като приключим с основното, като награда и поощрение, че сме си изяли всичко, получаваме десерт. С течение на годините, това се превръща в нещо като навик и дори и в зряла възраст продължаваме да се награждаваме по същия начин, заключват от Live Science.
Как пък не се сетиха учените, че просто сме лакоми...