Променят границите на природен парк „Пресина“ заради изграждането на АЕЦ "Белене"

17:44, 21 авг 19 / Политика 25 2446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на околната среда и водите стартира процедура по промяна на границите на природен парк „Пресина“, разположен по поречието на река Дунав. Плановете предвиждат намаляване на територията на парка, заради изграждането на АЕЦ Белене. Това се случва на фона на добрата новина, че тази година там гнездят рекорден брой от защитения вид къдрогави пеликани, съобщи БНР.

Площадката продължава да бъде част от природния парк, което министерството на енергетика намира за неоснователно поради липсата на ценни природни местообитания или растителни и животински видове. Като допълнителен аргумент изтъкват още, че към момента на обявяване на природния парк, площадката на АЕЦ „Белене“ не само е съществувала, но е била и действаща, което свидетелства за липсата на консервационна значимост на територията.

13 компании искат да участват в проекта АЕЦ „Белене”

Природозащитниците припомнят че националните защитени територии представляват само 5% от територията на страната, затова всяка процедура за изключване на площи от тях трябва да бъде внимателно проследена.

Ако по някаква причина се налага такова изключване, както в случая с бетонната площадка, трябва да има адекватна компенсация”, заяви Катерина Раковска от WWF- България.

Изпълнителната агенция по горите предлага остров Предела, покрит почти изцяло с горска растителност, да бъде включен в територията на парка, но дали Компенсацията е балансирана?

Акцент на деня: АЕЦ "Белене", а сега накъде?

„Предлагат се за изключване над 6000 дка срещу малко над 1000 дка за включване“, посочи Раковска.

Равносметката показва, че ако тези намерения се осъществят, площта на парка ще намалее.

Коментар по темата беше отказан от екоминистерството, Изпълнителната агенция по горите, както и от ръководството на природния парк.

Трайчо Трайков: В България няма място и за АЕЦ "Козлодуй", и за АЕЦ "Белене"

Междувременно свое становище изготвят от Българското дружество за защита на птиците. Обезпокоени експерти припомнят, че критично застрашеният от изчезване къдроглав пеликан се размножава успешно именно в природния парк. Без отговор остава въпросът дали намаляването на територията на парка ще застраши неговата колония.

През септември ще бъдат организирани обществени обсъждания, както в град Белене, така и във Велико Търново. Междувременно заинтересованите лица могат да изпращат своите мотивирани писмени становища, възражения и предложения до екоминистъра. А еколозите изразяват надеждата „да има обществена реакция, както експертна, така и гражданска“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама