Трайчо Трайков: В България няма място и за АЕЦ "Козлодуй", и за АЕЦ "Белене"

11:25, 21 авг 19 / Политика 25 2132 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Ако българското правителство държи на всяка цена да задвижи проекта на АЕЦ „Белене”, опасявам се, че ще има отстъпка от зададената рамка в хода на преговорите", това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков пред Нова телевизия.

Във вторник стана ясно, че общо 13 компании имат интерес към проекта.

Теменужка Петкова: Стратегическите инвеститори са тези, които ще строят АЕЦ „Белене“

„Отсъствието на сериозна компания от заявилите участие в проекта АЕЦ „Белене” показва липсата на банкеруемост на проекта, т.е. каквото и да се случва, то ще трябва да се случи под въздействието на два фактора – участие на българската държава с някакви стимули за сметка на данъкоплатеца и геополитическите интереси на страни, които ни разглеждат като плацдарм”, смята Трайков.

Според него токът от „Белене” ще струва два пъти повече от средната цена на сега произвеждания ток в България и ще бъде по-скъпа от всяка друга алтернатива, която съществува в момента.

Кметът на Белене: Няма значение какъв ще бъде начинът на финансиране на АЕЦ ''Белене'', важното е да има развитие

„В България няма място и за „Козлодуй” и за „Белене”. В обозримо бъдеще ще трябва да се затвори и АЕЦ „Козлодуй”. Ако работят и двете централи, правителството ще бъде принудено да създаде едно подобие на свободния пазар, каквото има при горивата. Ужким е свободен, но не съвсем. За да гарантираме функционирането на господстващия играч, правим всякакви трикове и номера, за да ограничаваме възможните алтернативи”, каза Трайков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама