Защо да оставим смартфона си по време на обедната почивка

11:09, 21 авг 19 / Любопитно 25 1109 Topnovini
1

Много от нас едвам дочакват обедната почивка, за да грабнат телефона си и да си отдъхнат от работа с 20-30 минути Candy Crush, скролване във Facebook или някое друго сходно занимание, обвързано със смартфона ни.

В крайна сметка няма нищо лошо да се отпуснем в стола си и да съберем ума си, разглеждайки снимки от плажове или пък да изгледаме някое поучително видео, нали така?

Истината обаче е, че докато ние отдъхваме във Facebook фийда си, мозъкът ни далеч не почива, дори напротив.

Учени от Ню Джързи, САЩ, са провели експеримент с над 400 души, които са били разделени в две групи и са били нагърбени с еднакви задачи за решаване в продължение на няколко часа.

И двете групи са имали определено време за почивка, но хората в едната група са почивали със смартфон в ръка.

При връщане към поставените задачи след почивката, тази група е успявала да реши 22% по-малко от задачите, а времето за решаване се е повишило с 19%.

Учените обясняват, че този ефект се дължи на това, че при наличието на смартфон мозъкът ни влиза в режим, в който очаква да получи информация или да създаде такава под формата на съобщения.

 

Това не позволява на съответните невронни мрежи да се отпуснат и така мозъкът ни продължава да работи на високи обороти, дори когато ни се струва, че си почиваме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани