Внимавайте за кръвното между 30 и 40 години, за да защитите мозъка си на стари години

17:50, 21 авг 19 / Здраве 25 3155 Шрифт:
Topnovini

Хората на възраст между 30 и 40 г. трябва да наблюдават кръвното си налягане, за да защитят здравето на мозъка си в по-късен живот, показва проучване. В него се открива, че възможността за защита на здравето на мозъка е налице от тогава до началото на 50-те години, предава БГНЕС.

Изследвайки 500 души, родени през 1946 г., проучването свързва по-високото кръвно налягане в началото на средата на живота с по-късното увреждане на кръвоносните съдове и свиването на мозъка. Според експерти високото кръвно налягане в "критичния период" от 30-те и 40-те години може да "ускори увреждането" на мозъка.

Това не е първият път, когато повишеното кръвно налягане в средна възраст е свързано с повишен риск от деменция, но учените искаха да разберат повече за това кога и как може да се случи.

Повишаването на кръвното налягане на възраст между 36 и 43 години е свързано със свиване на мозъка. Мозъкът на всеки се свива малко с напредване на възрастта, но това е по-изразено при тези с невродегенеративни заболявания като съдова деменция.

По време на това проучване, публикувано в Lancet Neurology, участниците са измервали кръвното си налягане и са преминали мозъчни сканирания.

И докато изследваните не показва признаци на когнитивно увреждане, изследователите казват, че свиването на мозъка обикновено предхожда това - така те ще следят хората в изследването през следващите години, за да наблюдават признаци.

Повишеното кръвно налягане между 43 и 53 е свързано и с повече признаци на увреждане на кръвоносните съдове или "мини инсулти", когато хората достигат 70-те си години.

Проф. Джонатан Скот, клиничен невролог от UCL Queen Square Institute of Neurology, ръководи изследванията. „Кръвното налягане, дори и през 30-те години на човешкия живот, може да окаже ударен ефект върху здравето на мозъка четири десетилетия по-късно. Мониторингът и интервенциите, насочени към максимално здраве на мозъка по-късно в живота, трябва да бъдат насочени поне от ранния етап в средата на живота“, казва ученият.

„В момента се предлагат здравни проверки от 40-годишна възраст. Нашите данни показват, че кръвното налягане трябва да се измерва много по-рано“, допълва той.

Пол Лийсън, професор по сърдечно-съдова медицина в Университета в Оксфорд, казва: „От известно време знаем, че хората с по-високо кръвно налягане са склонни да имат различна мозъчна структура в по-късен етап от живота си.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.