Откриха най-древния стегозавър в света

12:40, 21 авг 19 / Култура и наука 25 1423 Topnovini
1

В Мароко откриха останките на най-стария стегозавър в света, това се казва в прессъобщение на Природонаучния музей в Лондон.

Новият вид стегозавър е наречен Adratiklit boulahfa, което на берберски език означава „планински гущер“ и подчертава особеността на района, където е намерен.

Откриха двуметрова кост на динозавър във Франция

Според палеонтолога Сузана Мадимент, която е проучила останките, находката Adratiklit boulahfa е интересна с това, че принадлежи към ранната част на юрския период.

„Най-известните стегозаври датират от по-късния юрски период, което подсказва, че това е най-старият описан стегозавър, който ще помогне да се разшири разбирането ни за еволюцията на тази група динозаври“, каза Мадимент пред РИА Новости.

Палеонтолозите се надяват, че по-нататъшните открития в региона не само ще осигурят по-добър поглед върху разпространението на тази група динозаври в района, но и ще дадат по-ясна картина как са изглеждали и как са се различавали от късните стегозаври.

Учени идентифицираха нов вид динозавър

Стегозаврите са били широко разпространени в Южна Африка, Северна Америка, Азия и Европа. Този вид е открит за първи път в Северна Африка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани