Учени идентифицираха нов вид динозавър

15:40, 06 авг 19 / Любопитно 25 1183 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени са открили нов вид динозавър, след като останките му са били огрешно идентифицирани и съхранявани в музейна колекция в продължение на десетилетия, съобщи CNN, цитирана от БТА.

Динозавърът, чиито фосили, открити през 1978 г., се пазят в колекцията на университета Витватерсранд в Йоханесбург, първоначално е идентифициран като Massospondylus от ранния юрски период. След направена нова оценка на мострите изследователи от Природонаучния музей в Лондон и университета на Витватерсранд са установили, че наличните кости и череп принадлежат на напълно нов вид.

"Колегите години наред са гледали фосилите, но са смятали, че са от необичаен екземпляр на добре познатия Massospondylus", казва Пол Барет от изследователския екип.

Специалистите са потвърдили, че динозавърът принадлежи към различен вид, сравнявайки останките му с други фосили на Massospondylus. Учените са открили различия във вида на черепа и черепните кости, както и в някои други характеристики - достатъчно, за да заключат, че става въпрос за съвсем различен вид.

Отдавайки почит към южноафриканското наследство, изследователите са прекръстили новооткрития вид на Ngwevu intloko, което на езика Кхоса означава "сив череп". Представителите на вида са били с дължина около три метра, имали са набито тяло и малка глава, и са се хранили с растителност и дребни животни.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама