Москва и Пекин осъдиха тестването на ракета от Вашингтон

13:38, 20 авг 19 / Свят 25 2395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
САЩ извършиха тест на крилата ракета, след като се отказа от отказаха от Договора за ракетите със среден и по-малък обсег на действие.
САЩ извършиха тест на крилата ракета, след като се отказа от отказаха от Договора за ракетите със среден и по-малък обсег на действие.

Москва обвини Вашингтон в засилване на военното напрежение с нов тест на ракети, след като двете държави престанаха да изпълняват ангажиментите си по пакт от времето на Студената война. Този месец Вашингтон и Москва се отказаха от Договора за ракетите със среден и по-малък обсег на действие (ДРСМОД), след като се обвиниха взаимно в нарушаване на споразумението.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че новият ракетен тест на САЩ е "причина за съжаление". "САЩ очевидно са поели курс към ескалация на военното напрежение. Няма да реагираме на провокации", заяви Рябков, предаде БГНЕС.

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Министерството на отбраната на САЩ обяви, че е изпробвало тип крилата ракета с наземно базиране, забранена съгласно ДРСМОД от 1987 г., което ограничава използването на ядрени и конвенционални оръжия със среден обсег на действие.

Ракетата беше изстреляна от контролирания от американския флот остров Сан Николас край бреговете на Калифорния.

Русия няма да разполага нови ракети в Европа, ако също сторят и САЩ

"Няма да допуснем да се включим в скъпа надпревара във въоръжаването", каза Рябков. Тестът показва, че Вашингтон е работил върху такива ракети много преди официалното си оттегляне от договора, заяви той.

Рябков добави, че Москва ще се въздържи от използването на такива ракетни системи, "ако и когато ги получим, стига САЩ да не ги разположат никъде по света".

Русия няма да разполага нови ракети в Европа, ако същото сторят и САЩ

Според експерти изпробваната американска ракета е версия на способната да носи ядрена бойна глава крилата ракета „Томахоук“.

И Китай предупреди, че извършеният от САЩ опит с крилата ракета със среден обсег на действие ще постави началото на нова „надпревара във въоръжаването“. „Това действие на САЩ ще предизвика нов кръг на надпревара във въоръжаването, което ще доведе до ескалация на военната конфронтация, което ще окаже сериозно отрицателно въздействие върху ситуацията със сигурността в международен и регионален план", заяви говорителят на китайското външно министерство Гун Шуан.

Той допълни, че САЩ трябва да „изоставят манталитета си от времето на студената война“ и „да правят повече неща, които са благоприятни за ... международен и регионален мир и спокойствие“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама