Прах или течен перилен препарат да изберем

17:20, 20 авг 19 / Любопитно 25 1979 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На пазара вече има голямо разнообразие от перилни препарати и вероятно смятаме, че дали ще използваме прах или течен е въпрос на личен избор. Но има няколко факта, които накланят везната в едната или другата посока.

Течен перилен препарат

Повечето течни перилни препарати съдържат алкохолни етоксилати, които са много ефективни при премахване на мазни петна. Благодарение на тях, препаратът прониква по-дълбоко във влакната на тъканите.

По-лесно е да отмерим и да сипем в пералнята по-малко количество течен препарат, отколкото прах. Това е свързано с една доста честа грешка - да използваме повече продукт, отколкото е необходимо. А и прахът лесно се посипва навсякъде и е трудно да го изчистим от повърхностите.

Течните препарати се смесват по-добре с водата в пералнята, независимо от нейната температура. Някои прахове не се разтварят добре при пране на 40 градуса например и остават по тъканите, което изисква допълнително изплакване.

Свиването и избледняването на тъканите също е по-малко вероятно при третиране с течен препарат.

Недостатък на течните перилни препарати е, че идват в пластмасови шишета, които се превръщат в част от боклука, който застрашава планетата. Затова трябва да ги изхвърляме разделно, в контейнера за пластмаса.

Прах за пране

Във формулата на праховете за пране основното активно вещество е алкилбензен сулфонат. Той е много ефикасен срещу петна от кал, трева и други подобни петна, които можем да си причиним на открито. По-подходящ е, ако имаме твърда, варовита вода.

В повечето случаи прахът за пране е по-евтината алтернатива на течния. Формулата, по която се правят течните перилни препарати, изисква повече химия, което увеличава цената.

Овен по-евтина, това е и по-трайна алтернатива. Прахът запазва своята почистваща сила за много по-дълго в сравнение с течния препарат.Затова, ако обичаме да купуваме големи опаковки, по-добре да бъде с прах, защото течният губи своите свойства шест месеца след отварянето на опаковката, пише Reader's Digest.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама