Малтретираните българчета в „къщата на ужасите” в САЩ вече са в добро състояние

09:14, 20 авг 19 25 2058 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

14-годишните близначки са настанени в дом за деца, лишени от родителска грижа, обяви генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев, цитиран от Нова телевизия.

Те са в добро състояние и в сигурна среда. За тях се грижат социални работници и психолози.

Децата са били осиновени преди 7 години, а отскоро живеели в градчето Съмървил. Техните родители - 56-годишен мъж и 40-годишна жена, били арестувани на 8 юли за тормоз над 10-те им деца. Всички те били недохранени, мръсни и във видимо недобро здравословно състояние.

Откриха българчета в "Къща на ужасите" в САЩ

Консулът разказа, че е разговарял с децата на английски език по тяхно желание. "С децата не сме говорили за това какво са преживяли, тъй като не исках да ги връщам към този ужас.

Децата категорично няма да бъдат върнати на насилниците. „Оттук нататък съдбата на децата ще реши консилиум от експерти, които, ако постигнат единомислие, съдията ще приеме тяхното решение и то ще бъде приведено в действие. Ако не се споразумеят експертите, решението ще вземе съдията”, подчерта той.

По думите му случаят ще бъде разделен на две дела. Едното ще бъде за попечителството на децата, на което ще се реши дали децата да бъдат под закрилата на щата Мисури до 18, 21 години или за цял живот. Той сподели, че се предполага, че едно от децата има проблем с менталното развитие. Второто дело е срещу родителите, които са обвинени в небрежно отношение и застрашаване живота на дете. Според законите на Мисури по тези обвинения се предвижда наказание от 5 до 15 години затвор.

Доклади показвали, че осиновените българчетата в САЩ се адаптирали много добре към родителите си

От Министерството на външните работи съобщиха, че Анчев се е срещнал с представители на социалните служби, които са изразили увереност, че децата бързо ще преодолеят травматичния шок. По-нататъшната съдба на момичетата ще се реши от американските съдебни органи, като първото съдебно заседание е насрочено за 6 септември 2019 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама