Идеята за паметник на Девета Плевенска дивизия се е зародила още на фронта, заяви историк

16:22, 18 авг 19 25 2697 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Идеята за издигане на паметник на Девета Плевенска пехотна дивизия се е зародила още на фронта. Това съобщи историкът Красимир Петров от Плевен.

Той уточни, че по негово проучване, през юни 1917 г. във Военния клуб в София е подредена изложба с битови предмети, изработени от войниците във фронтовите окопи, а желанието било получената сума от изложбата да бъде за създаване на фонд за бъдещия паметник на дивизията. Началникът на дивизията, генерал-майор Владимир Вазов, изработил проектоустава за фонда, отбелязва историкът.

Паметникът на 9-а пехотна Плевенска дивизия ще бъде направен от 16 тона гилзи

Той припомня, че офицерите от Плевенския гарнизон са решили да се присъединят към събирането на средства за паметника на 2 ноември 1927 г. В тържествата за откриването на Военния клуб в Плевен на 19 декември 1934 г. е участвал лично цар Борис Трети, който е дарил 20 хиляди лева за изграждането на паметника, допълва историкът. Според негови изследвания в следващи години са организирани конкурси за монумента, но така и не се стигало до реализация.

Едва на 18 януари 2018 г. Инициативен комитет за честване на 100-годишнината от Дойранската епопея в Плевен отново подема инициативата за войнишкия паметник, а на 25 март м.г. е учредено сдружението "Героите на Дойран", което се заема с координацията, изтъква Петров.

По последни данни около 30 хиляди лева не достигат за паметника. Една от петте фигури е готова - на ген. Владимир Вазов. Броят на дарителите расте, има и българи от чужбина, които изпращат пари за монумента, който ще се извиси на пл. "Свободата", каза наскоро в пресклуба на БТА Иван Нинов - член на УС на сдружението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама