Паметникът на 9-а пехотна Плевенска дивизия ще бъде направен от 16 тона гилзи

12:55, 18 юли 19 / Политика 25 1669 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Макет на паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия бе представен в кулоарите на парламента, предаде БГНЕС. 

Идеята е да бъдат запознати народните представители с родолюбивата инициатива, която съществува от десетилетия, но сега е на път да се превърне в реалност. Тя е плод на дългогодишните усилия и ентусиазъм на много граждани, общественици и политици, но все още събраните финансови средства са недостатъчни за реализирането на проекта, а кампанията по събирането им продължава. До този момент много хора и организации са се включили с лични средства. Министерството на отбраната също участва с финансов ресурс и материално подпомагане, като досега е осигурило 16 тона месингови гилзи за изработка на фигурите. Проектът е мащабен, а планът е да бъде реализиран на един от централните площади в град Плевен.

Патрон на инициативата е министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който бе възпрепятстван да присъства на днешното представяне на макета.

„Много се радвам, когато подпомагаме такива патриотични идеи, защото историята не бива да се забравя. Ще призова всички народни представители да дадат мъничка част, за да може този прекрасен паметник да бъде построен. Нека нашите деца и внуци да помнят, знаят и разказват за славната Българка армия“, призова председателят на парламента Цвета Караянчева.

Първата световна война (1914 – 1918) е кулминацията на усилията на българския народ за освобождение на останалите под чужда власт български земи и обединението на разпокъсаната ни Родина. От 1915 г. до 1918 г. Българската армия се сражава на два фронта срещу войските на световни империи като британската, френската,руската и повечето балкански страни. Извоювани бяха славни победи, не бе загубена нито една битка и не бе пленено нито едно българско бойно знаме. Едно от най-героичните сражения през Първата световна война, увенчано с категоричността на успеха и изписано със златни букви в световната военна история, е Дойранската епопея. Девета пехотна Плевенска дивизия, добре подготвена и изкусно ръководена от ген. Владимир Вазов, през 1918 г., извоюва блестяща победа, запазвайки честта на Родината в края на войната.

„Нека този паметник да е поредният от нашата синовна признателност. Нека той ни напомня, че ние сме на тази земя временно, но сме тук благодарение на тях, на всички дали кръвта и живота си за нея. Утрешният ден едва ли ще изисква от нас да воюваме по този начин, но той ще иска от нас да пазим това, което те ни завещаха. Нека бъдем патриоти, неотстъпчиви и да пазим интересите на България, както са го правили те“, заяви заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама