Гибралтар освободи моряци от задържания ирански петролен танкер

13:25, 15 авг 19 / Свят 25 1118 Topnovini
1

Трима офицери и капитанът на иранския петролен супертанкер "Грейс 1" са били освободени днес от ареста, в който прекараха, след като танкерът беше задържан на 4-и юли, обяви правителството на Гибралтар.

Върховният съд на Гибралтар трябваше да издаде решение и за освобождаване на самия петролен танкер, но молба на Министерството на правосъдието на САЩ за изземване на танкера отложи решението за след 18:00 часа българско време, съобщи изданието главният съдия Антъни Дъдли.

Великобритания отхвърли идеята за размяна на танкери с Иран

По-рано тази седмица властите в Техеран изразиха увереност, че супертанкерът "Грейс 1" ще бъде освободен "в най-близко бъдеще".

Председателят на Върховния съд на Гибралтар Антъни Дъдли коментира, че ако не беше заявлението за САЩ, „корабът „Грейс 1“ щеше да отплава“.

Иран: Екипажът на британския танкер е добре

Иранският танкер беше задържан от органите на реда в Гибралтар, подкрепени от британските пехотинци, по подозрения, че транспортира петрол до Сирия в нарушение на санкциите на ЕС. Иранският външен министър Джавад Зариф заклейми задържането като акт на "чисто пиратство", което според него "създава опасен прецедент".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани