Има превишение на фините прахови частици заради пожара в Шишманци

07:27, 15 авг 19 / Общество 25 1101 Topnovini
1

Четвърти ден пожарникари се борят с дима от сметището на завода за битови отпадъци край Шишманци. Теренът се облива с вода и се насипва пръст, но натрупаните отпадъци са повече от 10 метра и на този етап не може да се прогнозира кога пожарът ще бъде напълно овладян.

Кметът на Раковски: Заводът в Шишманци трябва или да работи безопасно, или да бъде затворен

И тази сутрин десетина жители на Шишманци и близките населени места се събраха на пътната отсечка към завода. Те са недоволни от това, че вече няколко дни над района се разнася димът от пожара,  съобщи БНР.

Протестиращите отново настояват за гаранции, че повече пожари в завода няма да има. Искат също институциите да упражняват постоянен контрол, защото потърпевши са принудени да дишат замърсен въздух и да се затварят в домовете си.

Акцент на деня: Човешка грешка e в основата на пожарите у нас

Изнесените вчера следобед от екоинспекцията данни от първото 24-часово замерване на качеството на въздуха от мобилната автоматична станция, поставена в село Шишманци, показаха леко превишаване на средно денонощните стойности на фини прахови частици, което не представлява сериозна опасност за хората. Миризмата обаче е тежка и те се чувстват дискомфортно. Замерванията продължават.

Вчера след извършената проверка от Регионалната инспекция по околната среда и водите на депото бяха дадени предписания на ръководството за стриктно спазване на изискванията за предотвратяване на опасностите от пожари.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани