Има превишение на фините прахови частици заради пожара в Шишманци

07:27, 15 авг 19 25 2070 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четвърти ден пожарникари се борят с дима от сметището на завода за битови отпадъци край Шишманци. Теренът се облива с вода и се насипва пръст, но натрупаните отпадъци са повече от 10 метра и на този етап не може да се прогнозира кога пожарът ще бъде напълно овладян.

Кметът на Раковски: Заводът в Шишманци трябва или да работи безопасно, или да бъде затворен

И тази сутрин десетина жители на Шишманци и близките населени места се събраха на пътната отсечка към завода. Те са недоволни от това, че вече няколко дни над района се разнася димът от пожара,  съобщи БНР.

Протестиращите отново настояват за гаранции, че повече пожари в завода няма да има. Искат също институциите да упражняват постоянен контрол, защото потърпевши са принудени да дишат замърсен въздух и да се затварят в домовете си.

Акцент на деня: Човешка грешка e в основата на пожарите у нас

Изнесените вчера следобед от екоинспекцията данни от първото 24-часово замерване на качеството на въздуха от мобилната автоматична станция, поставена в село Шишманци, показаха леко превишаване на средно денонощните стойности на фини прахови частици, което не представлява сериозна опасност за хората. Миризмата обаче е тежка и те се чувстват дискомфортно. Замерванията продължават.

Вчера след извършената проверка от Регионалната инспекция по околната среда и водите на депото бяха дадени предписания на ръководството за стриктно спазване на изискванията за предотвратяване на опасностите от пожари.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама