Ливърпул пречупи Челси след дузпи и отново ликува в Истанбул

07:15, 15 авг 19 / Спорт 25 2939 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отборът на Ливърпул надигра Челси с 5:4 след изпълнение на дузпи в двубоя за Суперкупата на Европа, игран на стадион „Водафон Парк“ в Истанбул.

Истанбул очаква 50 000 фенове на футбола заради мача за Суперкупата на Европа

След хубави първи десетина минути на срещата за възпитаниците на Юрген Клоп, съставът на Челси пое инициативата и на няколко пъти можеше да открие резултата. Най-близо до това бе Педро, чийто силен изстрел уцели гредата над Адриан. Логичното все пак се случи в 36-та минута, когато при поредно подаване зад защитата, дело на Кристиан Пулишич, Оливие Жиру пое топката и с премерен удар не остави шансове на испанския страж на мърсисайдци. Малко след това Пулишич реализира второ попадение, но то бе отменено поради положение на засада.

„Червените“ стартираха втората част по отличен начин. Влезлият като резерва на мястото на Алекс Окслейд-Чембърлейн, Роберто Фирмино, чукна топката покрай Кепа Арисабалага, а там най-прецизен се оказа Садио Мане, който върна Ливърпул в мача. Последваха силни минути за европейския клубен шампион, но Кепа се прояви при удари на Фабиньо и Мане. Най-близо до втори гол за мърсисайдци бе Върджил ван Дайк, чийто удар при добавка бе отразен от Кепа в гредата. Играчите на Франк Лампард нямаха много положения за гол през втората част, но отново съумяха да реализират чрез резервата Мейсън Маунт, чийто гол също бе отменен поради засада.

Така завърши и редовното време на срещата, а Ливърпул обърна развоя на събитията в продълженията с второто попадение на Мане, който получи отличен пас от Фирмино и с шут под гредата направи резултата 2:1. „Сините“ реагираха на предизвикателството и първо друга от смените на Лампард – Тами Ейбрахам пропусна сам срещу Адриан, но малко след това спечели дузпа за своя отбор, отсъдена от французойката Стефани Фрапар и реализирана впоследствие от Жоржиньо. Ейбрахам можеше да се превърне в герой за своите, но от близка дистанция не намери целта след пас на Педро. През вторите 15 минути Челси бе по-активният от двата отбора, но така и не стигна до победен гол въпреки силната игра на Маунт. В крайна сметка, рулетката на дузпите определи крайния победител.

След девет точни дузпи Адриан спаси тази на Ейбрахам, донасяйки трета Суперкупа за Ливърпул след тези през 2001 (успех над Байерн Мюнхен с 3:2) и 2005 (успех над ЦСКА Москва с 3:1 след продължения). Челси остава пък с един-единствен трофей – през 1998 в мача срещу Реал Мадрид с 1:0. Мърсисайдци прекъснаха хегемонията на испанските отбори, които неизменно триумфираха с купата от 2014-та насам – Реал Мадрид (2014, 2016 и 2017), Барселона (2015) и Атлетико Мадрид (2018). „Червените“ отново ликуват в Истанбул, където в един от най-великите финали в историята на Шампионска лига, надиграха Милан отново след дузпи през 2005. Редовното време и продълженията завършиха 3:3, а Ливърпул изоставаше с 0:3 на почивката. За тима на Юрген Клоп предстои гостуване на Саутхемптън в събота, а Челси е домакин на Лестър в неделя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама