Истанбул очаква 50 000 фенове на футбола заради мача за Суперкупата на Европа

12:00, 14 авг 19 / Спорт 25 2085 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 50 000 фенове на футбола се очаква да пристигнат в Истанбул заради мача за Суперкупата на Европа между "Ливърпул" и "Челси". Срещата ще се проведе тази вечер от 21.00 часа, а домакин на историческия първи английски сблъсък за Суперкупата на Европа ще бъде стадионът на "Бешикташ" - "Водафон парк". Изграждането на модерното съоръжение приключи през пролетта на 2016 г., а трибуните му са изцяло покрити.

Според редица медии запалянковците ще пристигнат в турския мегаполис не само с редовни, но и с чартърни полети, а заради пътуващите за празника Курбан Байрам турци и футболните привърженици се очаква истанбулските летища да подобрят рекордите си по натовареност, съобщи bTV.

Пристигащите фенове обикновено закупуват пакети от самолетни билети и две нощувки и проявяват интерес към различни обиколки на забележителностите в града. Прогнозите са, че турската икономика ще генерира приходи в размер на 100 млн. евро от настанявания, храна, напитки и закупуване на различни стоки. Легловата база в Истанбул е заета почти на 100%.

Историческо: Жена ще свири мача за Суперкупата на Европа

За първи път два английски отбора ще спорят за Суперкупата на Европа. "Ливърпул" е последният тим от Острова, който вдига трофея - прави го през 2005 г., когато побеждава ЦСКА Москва. Оттогава четири пъти английски отбори губят мача за отличието - "Манчестър Юнайтед" през 2008 и 2017 г. и "Челси" през 2012 и 2013 г.

Мърсисайдци ще се опитат да спечелят четвърти трофей при шестата си възможност. Те триумфират през 1977-а и 2005-а като европейски шампиони и през 2001-а като носители на Купата на УЕФА. Регистрират загуби през 1978-а и 1984-а.

"Челси" ще спори за Суперкупата на Европа за четвърти път. "Сините" побеждават "Реал" Мадрид с 1:0 през 1998 г., но след това губят от "Атлетико" Мадрид с 1:4 през 2012 г. и с дузпи от "Байерн" Мюнхен година по-късно.

 

Трофеят ще замине за Англия за осми път. Испания може да се похвали с 15 купи, а Италия има 9.

Преди "Ливърпул" - "Челси", в седем случая в мача за трофея са излизали съперници от една страна. Два пъти тимовете са от Италия, а пет от Испания, сред които и миналогодишният двубой, в който "Атлетико" Мадрид победи "Реал" Мадрид в Талин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама