Японски храм учи на вяра с робот-свещеник

20:40, 14 авг 19 / Любопитно 25 2536 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

400-годишен храм в Япония се опитва да предизвика интерес към будизма с роботизиран свещеник, с който смята, че ще промени лицето на религията - въпреки критиците, които сравняват андроида с „чудовището на Франкенщайн“, съобщи БГНЕС.

Андроидът Канон, основан на будисткото божество на милостта, изнася проповеди в храма Кодайджи в Киото, а неговите човешки колеги прогнозират, че с изкуствен интелект един ден може да се придобие неограничена мъдрост.

"Този робот никога няма да умре, просто ще продължи да се актуализира и да се развива", заяви свещеника Теншо Гото пред АФП. „Това е ценното на робота. Той може да съхранява знания завинаги и безгранично.

"С ИТ се надяваме, че ще въдворим мъдрост, за да помогне на хората да преодолеят дори и най-трудните проблеми. Това променя будизма", добави Гото.

Роботът с размер на възрастен започнал работа по-рано тази година и е в състояние да движи торса, ръцете и главата си. Но само ръцете, лицето и раменете му са покрити със силикон, възпроизвеждащ човешката кожа. Стискайки ръцете си една до друга за молитва и говорейки с успокояващи тонове, роботът успява да отнеме вниманието от останалите си механични части, които са ясно видими. Кабели и мигащи светлини изпълват черепната кухина на отворената му горна част на главата и обримчват полово неопределеното, алуминиево тяло. Една мъничка видеокамера, инсталирана в лявото око, завършва зловещото, подобно на киборг творение, сякаш излязло направо от дистопичен холивудски научнофантастичен трилър.

Разработен за цена от близо 1 милион долара в съвместен проект между храма Дзен и известния професор по роботика Хироши Ишигуро от университета в Осака, хуманоидът - наречен Миндар - учи на състрадание и за опасностите от желание, гняв и его.

Без „изкуфял“ свещеник

С влиянието на религията върху ежедневния живот в Япония, Гото се надява роботът-свещеник на Кодайджи да успее да достигне до по-младите поколения по начин, който традиционните монаси не могат.

"Младите хора вероятно смятат, че храмът е място за погребения или сватби", каза той, опитвайки се да обясни прекъсването на връзката с религията. "Може да е трудна връзката с „изкуфели“ свещеници като мен, но да се надяваме, че роботът е забавен начин за преодоляване на тази пропаст. Искаме хората да видят робота и да помислят за същността на будизма", казва той.

Божият дроид изнася проповеди на японски, като преводи на английски и китайски са прожектирани на екран за чуждестранни посетители.

„Целта на будизма е да облекчи страданието“, каза Гото. "В съвременното общество има други видове стрес, но целта всъщност не се е променила в продължение на 2000 години", допълни той.

Скорошно проучване на университета в Осака показва широк спектър от отзиви от онези, които са виждали андроида по време на работа, като мнозина изразяват изненада от това колко "човешки" изглежда.

"Усетих топлина, която няма да усетите от обикновена машина", казва един от анкетираните.

„В началото се почувствах малко неестествено, но андроидът предразполагаеше лесно да го следваш“, отговаря друг посетител на храма. "Това ме накара да се замисля дълбоко за правилното и грешното."

Други са по-малко убедени, като настояват, че робота е твърде „фалшив“.

„Чуествах се некомфортно по време на проповедта“, оплаква се един поклонник. "Израженията на робота изглеждаха твърде механични“.

Чудовището на Франкещайн

Храмът Кодайджи също се сблъсква с критики - предимно от чужденци, за подправяне на святоста на религията.

„Западняците са най-разстроени от робота“, каза Гото, отбелязвайки до голяма степен положителните отзиви от японските посетители. "Това може да е влиянието на Библията, но западняците я сравняват с чудовището на Франкенщайн", добави той.

"Японците нямат никакви предразсъдъци към роботите. Ние сме възпитани с комикси, в които роботите са наши приятели. Западняците мислят различно”, посочва още Гото.

Той отрича обвиненията, че Кодайджи, наскоро посетен от френския президент Еманюел Макрон, е причина за светотатство.

"Очевидно машината няма душа", каза той.И допълва: "Но будистката вяра не се състои в това да вярваме в Бога. Тя е в това да следваме пътя на Буда, така че няма значение дали е представена от машина, скрап от желязо или дърво."

Изкуственият интелект се разви до такава степен, че решихме, че е логично Буда да се трансформира в робот“, каза Гото. "Надяваме се, че ще докосне сърцата и умовете на хората”, добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама