Екатерина Захариева заминава на посещение в Северна Македония

07:30, 15 авг 19 / Политика 25 2093 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на посещение днес в Струмица, Република Северна Македония, това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

По време на визитата министър Захариева ще открие в 19.00 часа, заедно с кмета на Струмица Коста Яневски, многофункционален социален център, реконструиран и оборудван с българско финансиране на стойност 270 000 лв. 

В многофункционалния социален център ще се обслужват всички уязвими групи лица, както и ще се реализират програмни дейности и проекти с цел по-бърза и по-лесна интеграция в обществото и социално приобщаване на целевите групи.

Цели се още повишаване на информираността нца общността относно подпомагането на хората с увреждания не само от региона на Струмица, но и на национално ниво. Проектът се финансира по програма „Официална помощ за развитие“ (ОПР) за Република Северна Македония 2019 г. 

През 2019 г., България реализира на територията на Република Северна Македония общо 11 проекта по програма ОПР.

Захариева: Северна Македония в НАТО – стратегически важно

С български средства се реновира сграда и се предостави оборудване на Център за деца с аутизъм в Охрид. Това е втори подобен проект в областта на аутизма след Скопие. Останалите проекти са насочени към сътрудничеството между медиите от двете страни срещу „речта на омразата“, изграждане на мостове и спортни съоръжения, организиране на фестивали в подкрепа на културния обмен (за 2019 г. общо над 900 деца и възрастни от България взеха участие в двата фестивала), предоставяне на спортно оборудване на 6 училища и 5 детски градини в община Гьорче Петров – Скопие, изработване на интернет образователни програми и подкрепа на здравната медиация сред ромите. 

Днес в 19.45 часа Екатерина Захариева ще присъства и на концерт от фестивала “One Love Tour”. 
В него взимат участие едни от най-популярните български и македонски изпълнители от различни стилове музика. Част от изпълнителите са Ljubojna, Сладкаристика, Михаела Филева, GP & Steffanator, Влади Ампов – Графа и Next time.

Екатерина Захариева открива One Love Tour в Струмица

Фестивалът се организира за трета поредна година като през 2019 г. продуцентите наблягат на дуетите между изпълнителите от двете страни. 

Турнето One Love Tour се реализират със съдействието на Министерство на външните работи на Република България, Община Банско, Община Бургас, Община Варна, Община Стара Загора, Община Скопие, Община Струмица, Община Крива Паланка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама