Турските астрономи в борба за закон срещу „светлинното замърсяване“

20:40, 13 авг 19 / Любопитно 25 2416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Орган, представляващ турски астрономи, за пореден път предприема действия за въвеждане на законопроект срещу т.н. „светлинно замърсяване“ с 20-годишен произход, който трябва да бъде приет от турския парламент, пише „Сабах“, цитиран от БГНЕС.

Началото му датира от 1998 г., когато чрез инициативите на Националната обсерватория на Съвета за научни и технологични изследвания в Турция (TÜBİTAK) беше създадена „Изследователска група за светлинно замърсяване“ и през 2001 г. беше изготвен проект на директива за външните електрически светлини за предотвратяване на светлинното замърсяване по-специално в градовете и около обсерваториите. Тъй като нямаше разработки по отношение на проекта за директива, представен на Министерството на енергетиката, текстът беше преобразуван в проектозакон срещу светлинно замърсяване през 2015 г. Оттогава не бяха предприети действия и Турското астрономическо дружество (TAD) отнесе въпроса публично за пореден път.

"Ако светлинното замърсяване не може да бъде предотвратено, ние ще бъдем в състояние, в което не можем да наблюдаваме мъгливи звезди и няма да можем да се конкурираме с други държави. Нашите обсерватории са в опасност поради населените места около тях. Искаме законът да бъде въведен възможно най-скоро", каза председателят на TAD проф. Ибрахим Кючюк и добави, че са стартирали усилия за преразглеждане на проектозакона.

"Ако проектозаконът влезе в сила, всички външни светлини ще бъдат подложени на проверка и разрешение на съответната обсерватория. Всички външни светлини в радиус от 30 километра около обсерватории могат да бъдат премахнати при поискване от страна на властите", каза Кючюк, припомняйки, че 58 000 хектара земя около обсерваторията „Паранал“ в Чили - местна мащабна обсерватория с телескопи, е обявена за защитена зона от правителството.

„Подобни практики в близост до големи обсерватории като Националната обсерватория TÜBİTAK и Обсерваторията на Източна Анатолия (DAG) биха намалили светлинното замърсяване в бъдеще“, добави той.

Основната причина за светлинното замърсяване са директни или косвени светлини, идващи от външни осветления, използвани при пътища и улици, паркове, търговски сгради и забележителности.

Освен че възпрепятства астрономическото наблюдение, светлинното замърсяване причинява и стрес и нарушения на съня при хората и значително влияе на морския живот и птиците. Неправилните или ненужните методи за осветление причиняват също прекомерно изразходване на енергия и финансови загуби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама