Джон Болтън: Тръмп иска успешно излизане на Великобритания от ЕС и споразумение за свободна търговия с Лондон

15:50, 12 авг 19 / Свят 25 1469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да види успешно излизане на Великобритания от Европейския съюз и ще подкрепи споразумение за свободна търговия между Лондон и Вашингтон'', това заяви в понеделник съветника по национална сигурност на държавния глава Джон Болтън, цитиран от ''Ройтерс''.

Лондон и Брюксел си размениха взаимни обвинения заради Brexit

Според британската агенция, с подготовката за излизане на Обединеното кралство от Съюза на 31 октомври, много дипломати очакват Лондон да стане още по-зависим от САЩ.

Болтън, който е на двудневна визита във Великобритания, иска подобряване на отношенията между двете държави при управлението на Борис Джонсън след обтегнатите връзки при предшественика му на премиерския пост Тереза Мей.

Основното послание на Болтън е, че САЩ ще помогнат за ограничаване на щетите от Брекзит със споразумение за свободна търговия, за което в момента преговарят търговският представител на Вашингтон Робърт Лайтизър и неговия британски колега Лиз Тръс.

Брекзит без сделка може да задълбочи недостига на лекарства в ЕС

По думи на високопоставен служител в администрацията на Тръмп, американският президент е искал да работи по търговска сделка с правителството на Мей, което обаче е отказало, за разлика от сегашните власти в Лондон.

''Тръмп вярва, че що се касае до търговските преговори, ЕС е по-лош от Китай, с разликата, че е по-малък'', заяви представителят на Белия Дом.

По-късно през деня Болтън планира да се срещне със Саджид Джавид, новият министър на финансите.

Прекратиха отпуските на съветниците на Борис Джонсън

Във вторник Болтън ще се срещне с Бен Уолъс, новият министър на отбраната и Стивън Барклай, държавният секретар за излизане от Европейския съюз, наред с други представители.

Очаква се Болтън да призове служители от новосформираното правителство на Джонсън да приведе политиката си по отношение на Иран по-близко до линия на Съединените щати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама