Лондон и Брюксел си размениха взаимни обвинения заради Brexit

19:10, 06 авг 19 / Свят 25 516 Topnovini
1

EС и Обединеното кралство си отправиха взаимни обвинения, че не желаят нови преговори за Brexit. Същевременно и от двете страни на Ламанша уверяват, че най-добре би било да бъде избегнат развод без споразумение на 31 октомври, съобщи БНТ.

Две седмици откакто Борис Джонсън стана премиер и декларира, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на 31 октомври "каквото ще да става", Лондон и Брюксел остават на противоположни позиции за постигнатото споразумение за Brexit.

Говорител на британския премиер: Напускаме ЕС на 31 октомври

Напрежението днес нарасна заради цитирано от в. "Гардиън" изказване на дипломати в Брюксел, според които Джонсън всъщност цели хаотичен Brexit, защото дори не предлага алтернатива на отхвърляния от него предпазен механизъм срещу нова граница с Ирландия.

ЕС: Искането на ново споразумение за Брекзит е неприемливо

Официално Еврокомисията допуска промяна само в съдържанието на политическата декларация към споразумението за Brexit, но не и в самото споразумение. Анника Брайдхард, говорителка на ЕК заяви, че ЕК остава на разположение през следващите седмици, ако Обединеното кралство пожелае да водим преговори и изясни позицията си.

Правителството в Лондон обаче настоява за преговори по същество. "Старото споразумение беше отхвърлено от парламента три пъти. Затова трябва нов подход. Ние оставаме в готовност за преговори, но Евросъюзът трябва да осъзнае, че напускаме на 31 октомври - с или без сделка", коментира Майкъл Гоув, министър за подготовка за Brexit.

Ирландският премиер Лио Варадкар предупреди в Белфаст, че Brexit няма просто да отмине като есенна буря. Защото ако е без споразумение, преговорите за границата и за всичко останало ще трябва да започнат отначало.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 12 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.