Един от най-големите в Европа музикални фестивали - "Сигет", поставя фокус върху климата

19:40, 12 авг 19 / Любопитно 25 1138 Антония Иванова
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13

Остров Обуда в сърцето на Будапеща се разтърсва вече няколко дни от един от най-популярните музикални фестивали в Европа - "Сигет". От 7-и до 13-и август малкото островче е дом на близо половин милион меломани от над 100 държави.

На фона на безспирните партита и музикални изпълнения на известни музиканти като Ед Шийран фестивалът се фокусира върху опазването на климата. Тази година еко ориентацията на "Сигет" достига ново ниво - с палатки от хартия за многократна употреба, чаши за многократна употреба и дори водоспестяващи тоалетни.

Организаторите съобщават, че по време на тазгодишното издание посетителите ще консумират 3 милиона пластмасови чаши по-малко, като броят на спестените чаши нараства всяка година.

Всички палатки, спални чували и подложки, които останат след забавляващите се, ще бъдат предадени на благотворителни организации.

Благодарение на едногодишната работа на постоянно заети служители и близо 16 000 души на разположение по време на самия фестивал, за седем дни остров Обуда става дом на близо 30 различни по тематика събития с бюджет от 34 милиона долара.

Уъркшопове по йога, самба, бели денс, състезания по шахмат и настолни игри, експериментални арт инсталации, уроци по грънчарство, прояви на TED и изяви на различни неправителствени организации, уличен цирк, акробатична трупа - това са само част от събитията на "Сигет".

Посланикът на ООН д-р Джейн Гудол е само един от ораторите по време на феста, които наблягат върху темата за опазването на околната среда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани